1 Mei Manifestatie in Nijmegen

NIJMEGEN - Zaterdag 1 mei houdt een groep organisaties uit de sociale beweging gezamenlijk een 1 mei viering in het Valkhofpark in Nijmegen. Als thema van de manifestatie voor de dag van de arbeid staan zij stil bij redenen waarom het juist tijdens de coronapandemie belangrijk is om op te komen voor je belangen als werkende mensen.

Thema’s die de revue passeren zijn een hoger minimumloon, de oproep om de grote aandeelhouders voor de coronacrisis te laten betalen, gerechtigheid in het toeslagenschandaal en betaalbaar en toegankelijk onderwijs.

Onder normale omstandigheden zouden de meeste deelnemende organisaties mee doen met de jaarlijkse, landelijke 1 mei-demonstratie van de FNV. Deze gaat echter niet door in verband met het grote aantal mensen dat daar op afkomen. "Wij vinden het echter juist nu belangrijk om wel van ons te laten horen. Terwijl iedereen thuis zit, worden er grote beslissingen genomen in Den Haag die ons allemaal raken", aldus een woordvoerder van de organisaties. "Daarom gaan we juist nu de straat op om te laten zien dat we ons niet zo maar aan de kant laten zetten."

Deelnemers

De organisaties die deelnemen zijn de Voor 14 campagne van de FNV, studentenvakbond AKKU, de #Nietmijnschuld-campagne, de Communistische Jongeren Beweging en Rood, jong in de SP. "Allemaal nemen we deel vanuit onze eigen ervaringen", aldus de organisatie, "maar we vinden het enorm belangrijk om de verbinding te zoeken tussen elkaar. De strijd voor een hoger minimumloon raakt bijvoorbeeld alle mensen die aan het bestaansminimum zitten, zoals jongeren en studenten. Net zoals het vraagstuk wie gaat betalen voor de huidige crisis, dat de hele samenleving aangaat. Wij zijn enorm bang dat dit op het bordje van de werkende mensen komt in de vorm van bezuinigingen. Daar moeten we ons nu al voor organiseren."

Aanmelden

De manifestatie start om 14.00 uur in het Valkhofpark en duurt 1,5 uur. Naderhand gaan geïnteresseerden de stad in om op verschillende locaties leuzen voor een hoger minimumloon te krijten. De organisatie vraagt geïnteresseerden zich van te voren aan te melden via een Facebookevenement, zodat de coronamaatregelen en de 1,5 meter gewaarborgd kunnen worden.

Link naar het facebook evenement: https://www.facebook.com/events/126200512822630

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden