<p>Onderweg met de familie Pluijm-Peters. Het platina echtpaar zit in een riksja van Stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen.&nbsp;</p>

Onderweg met de familie Pluijm-Peters. Het platina echtpaar zit in een riksja van Stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen. 

(Foto: Pieternel Knapen)

Platina echtpaar in een riksja terug naar het verleden

NIJMEGEN - Het echtpaar Frans (95) en Tilly (90) Pluijm-Peters vierde maandag 10 mei hun 70-jarige bruiloft. Een platina echtpaar.

Het moment dat Frans zijn Tilleke voor het eerst zag (zij had hem al wat vaker in de stad gezien maar was huiverig vanwege zijn manke manier van lopen veroorzaakt door een granaatscherf in zijn been) was in 1948. Dat was toen de ouders van Tilly het woonhuis bezichtigden dat de ouders van Frans in de verkoop hadden. Het was al snel ‘aan’ tussen hem en haar. En dat is het nu, 70 jaar, nog steeds.

In het begin van de relatie woonde het paar in bij de ouders van Tilly. Haar ouders hadden het huis gekocht van de ouders van Frans dus Frans woonde in zijn eigen geboortehuis. Ze kregen daar hun eerste drie kinderen. Daarna verkasten ze naar een eerste eigen woning in de Joubertstraat, waar nog eens drie kinderen werden geboren, onder wie een tweeling. Vanaf 1965 woont het gezin Pluijm in Brakkenstein in de Baljuwstraat. De jongste, kind zeven, kwam daar ter wereld.

Naast zeven kinderen telt de familie Pluijm nu 18 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. Het gezelschap maakte maandag 10 mei op de fiets een rondrit langs plekken waar Frans en Tilly dierbare herinneringen hebben liggen. Via de Stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen werd een riksja geregeld met als ‘chauffeur’ mevrouw Pieternel Knapen; de rest van de familie kon op eigen fietsen en bikes meerijden.

Fietstocht

De route ging via Van Peltlaan (de plaats van hun eerste ontmoeting), langs de Oude Mollenhutseweg (in de witte boerderij moest hun van huis weggelopen dochter van 4 worden opgehaald), Goffertpark (de rozentuin is ontworpen door de vader van Tilly) naar Augustuijnenstraat (hier woonden de ouders van Tilly) naar het stadhuis aan de Burchtstraat (Frans heeft daar gewerkt als boekhouder en commissaris van de brandweer).

Vlak daarbij werd stilgestaan bij het oorlogsmonument De Schommel aan de Marikenstaat (een eerste liefje van Frans, hij was toen nog een kleuter, is omgekomen tijdens het bombardement op Nijmegen. Toen is ook een schoolgebouw geraakt en het monument herinnert daaraan). Na een ritje door de stad waar Frans al jaren niet meer is geweest, ging de tocht via de Bredestraat (de geboorteplek van Tilly) terug naar Brakkenstein.

Frans vond het een geweldige tocht, waarin hij onophoudelijk (verhalen) vertelde aan de bestuurster van de riksja. Ook Tilly had genoten en nam zich voor vaker gebruik te maken van deze mogelijkheid om samen een fietstochtje maken. Voor die volgende rit heeft ze al een bestemming: Heumensoord.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden