<p>Marin in Groesbeek.</p>

Marin in Groesbeek.

(Foto: S. Hagemans)

Groesbeekse richt stichting op voor zorgverlening in Tanzania

GROESBEEK/KAHAMA - Een pandemie hield de in Groesbeek geboren en getogen Marin Hagemans niet tegen om haar droom waar te maken. Samen met een goede vriend uit Tanzania, Fortunatus Mabina, richtte zij eerder dit jaar de Martus Foundation op. Met deze stichting willen zij bijdragen aan de zorgverlening in de stad Kahama in het noordwesten van het land. Het bouwen van een eigen zorgcentrum is één van de drie projecten.

Het was 2017 toen Marin voor het eerst kennismaakte met Tanzania. Na een half jaar studeren in Zuid-Afrika, reisde ze door naar het oostelijke deel van het continent. Daar verbleef ze nog enkele weken om vrijwilligerswerk te doen bij een lokaal ziekenhuis. "Ik had destijds net mijn diploma Human Resource Management op zak, dus ik kon hier aan de slag met het personeelsbeleid", aldus Marin. "In korte tijd leerde ik ontzettend veel bij. Niet alleen over mijn functie, maar juist ook over het land Tanzania en het nationale en lokale zorgsysteem. Toen mijn vrijwilligersperiode erop zat, voelde het voor mij alsof dit avontuur nog lang niet was afgelopen. Ik wist zeker dat ik ooit nog eens terug zou keren."

Werken in goudmijn gevaarlijk

En zo geschiedde. Sinds die ervaring heeft Marin altijd contact gehouden met Fortunatus, een van de artsen die in hetzelfde ziekenhuis werkzaam was. Zo’n anderhalf jaar geleden ontstond het idee om de handen ineen te slaan en samen een Tanzaniaans-Nederlandse stichting op te richten die zich inzet voor de zorg in Tanzania. "Al snel ontdekten we dat de stad Kahama een plaats was die onze hulp heel hard nodig had. Deze plaats in het noordwesten van Tanzania ligt geïsoleerd van andere steden maar de grote weg naar Rwanda en een goudmijn in de buurt, bieden enige werkgelegenheid. Het werk dat men daar doet is gevaarlijk en ongezond, maar in de regio zijn de ziekenhuizen schaars en niet voldoende uitgerust om aan de grote vraag te voldoen."

Martus Foundation

Vanaf toen ging het balletje rollen. Er werd een naam bedacht (de naam Martus Foundation symboliseert de samenwerking van de twee oprichters), een logo ontworpen, een plan uitgewerkt en een website gemaakt. "Inmiddels hebben we een zeskoppig team en zijn we sinds afgelopen februari druk bezig om bekendheid en donateurs te werven. We merken dat dat in coronatijd lastig is, maar alle grote avonturen beginnen natuurlijk klein."

eigen zorgcentrum

Over vijf jaar hoopt de stichting haar eigen zorgcentrum te hebben gebouwd. Het ontwerp ligt al klaar en de eerste artsen – waaronder Fortunatus – zijn geworven. Voor dit bouwproject is omgerekend zo’n 80.000 euro nodig, exclusief apparatuur en ander medisch materiaal. Een hoog bedrag, maar ook totdat dit doel is bereikt zit de stichting niet stil. "In de tussentijd zullen we kleinere projecten gaan realiseren", vertelt Marin. "Zo zijn we nu al bezig met het verstrekken van nationale verzekeringspassen aan families in Kahama. Wanneer je voor twintig euro de Martus Gift Card koopt, zorg je ervoor dat een compleet gezin een heel jaar lang verzekerd is. Daarnaast willen we op korte termijn ook een auto aanschaffen die dienst zal doen als mobiele kliniek. Fortunatus kan daarmee nu al acute zorg verlenen op locatie."

Eigen steentje bijdragen

Of ze zelf van plan is om voor de stichting naar Tanzania te gaan? "Het lijkt me fantastisch om weer een bezoek te brengen aan het land, aan Fortunatus en aan de stad Kahama. Het coronavirus maakt alles echter wat ingewikkelder. Zodra de grenzen weer open zijn en ik ben gevaccineerd, wil ik zo snel mogelijk overvliegen." Haar doel is om ten minste jaarlijks de resultaten van de stichting in het echt te gaan bewonderen en ook op locatie haar eigen steentje bij te dragen. "Maar ik sluit ook niet uit dat ik er in de toekomst ga wonen, hoor", lacht ze.

Meer weten over de Martus Foundation of donateur worden?

www.martusfoundation.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden