<p>Frank de Gram en Joke Feenstra picknicken in hun voedselbos De Waalgaard in Weurt. (Foto: Levien Lockefeer)</p>

Frank de Gram en Joke Feenstra picknicken in hun voedselbos De Waalgaard in Weurt. (Foto: Levien Lockefeer)

(Foto: )

De Lasse Schönestraat in Weurt

Hoe ga je respectvol om met de natuur, met jezelf en met de mensen om je heen? Een vraag die bij veel mensen wel eens opkomt. Frank de Gram en Joke Feenstra pakken dit thema groots aan met hun voedselbos De Waalgaard in Weurt. Je kunt ze steunen en ervan profiteren.

Weurt - “Iedereen moet kunnen meedoen in een gelijkwaardige samenleving, met respect voor elkaar. Samen in harmonie met de natuur leven, zodat onze aarde een mooiere plek wordt voor ons en voor de mensen die na ons komen.” Zo beschrijft Joke haar achterliggende motivatie om voedselbos De Waalgaard tot bloei te laten komen.

Voedselbosbouw is een duurzame landbouwmethode waarbij de diversiteit en structuur van een bos wordt nagebootst op landbouwgrond. Een goed ontworpen voedselbos heeft geen mest nodig en ook geen irrigatie. Een netwerk van schimmels, micro-organismen, wortels en organisch materiaal zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden en dat er een gesloten kringloop van voedingstoffen ontstaat.

Na de opleiding ‘Haal voedsel uit het bos’ op landgoed Grootstal’ namen Joke en Frank vorig jaar de stap om een voedselbos te starten en vonden daarvoor een plek in een voormalige perenboomgaard. Een particuliere investeerder hielp hen op weg en ze richtten een coöperatie op waar nu 10 mensen lid van zijn, die mede-eigenaar zijn geworden. “Vorig jaar hebben we enorm veel peren geplukt en een deel van de perenbomen verkocht. Dat zorgde voor het startkapitaal om ons voedselbos van nieuwe aanplant te voorzien. Nu al kunnen we allerlei groentes en fruit oogsten.”

Open dag

In de komende jaren wordt deze boomgaard verder ontwikkeld. “Mensen kunnen ‘oogstgenoot’ worden en zelf hun groente en fruit oogsten. Veel van onze vrijwilligers zijn mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. We geloven in een gelijkwaardige wereld, dus behalve dat we die hulp gewoon nodig hebben, is het ook een doel op zich.”

De Waalgaard houdt op zondag 27 juni een open dag. “Daarnaast is onze crowdfundingsactie al goed op gang. Als we ons doel van 9500 euro halen kunnen we in het najaar nieuwe planten aanschaffen en picknicktafels kopen. Bovendien kunnen we bij een geslaagde crowdfunding een subsidie van de provincie tegemoet zien.” Crowdfunding is geven en krijgen, ook bij De Waalgaard. Zo wordt je bij een donatie van 100 euro beloond met je eigen straat in het bos. Donateur Ernst Bouwes mag vier bomenrijen omdopen naar de vier belangrijkste doelpuntenmakers van NEC. De Lasse Schönestraat is er één van. Joke: “Honderd euro is veel, je doet al mee voor 1 euro, hoor. Er zijn allerlei rewards voor de diverse donaties. De open dag bezoeken, lid worden van de coöperatie, een donatie doen of je aanmelden als oogstgenoot. Iedereen kan zo een stukje bijdragen tot een mooiere aarde.”

www.waalgaard.nl

Auteur: Gerrit Jan Griepsma

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten