Demonstratie aangekondigd zondag bij centraal station Nijmegen

NIJMEGEN - Zondag 20 juni vindt een demonstratie plaats voor een rechtvaardig en effectief coronabeleid. De demonstratie wordt georganiseerd door ROOD, Bij1, Voor 14 en Internationale Socialisten.

Een van de eisen is dat het patentrecht op vaccins opgeheven wordt en dat de productie en distributie ervan in publieke handen komt. De organisatie stelt dat het regeringsbeleid nooit gericht is geweest op het volledig terugdringen van het virus, maar op ‘gecontroleerd verspreiden’. De miljardensteun die grote bedrijven van de overheid hebben ontvangen staan in schril contrast tot de structurele bezuinigingen en privatiseringen die onze publieke voorzieningen op grote schaal hebben afgebroken. De pandemie laat zien hoe noodzakelijk die voorzieningen zijn.

Omdat klimaatverandering een rol speelt in de opkomst van virussen is dat ook een issue voor deze demonstratie: er wordt een stop op bio-industrie en subsidie voor fossiele industrie en grote landbouw geëist.

De organisatie heeft aangegeven niet akkoord te zijn met het maximum aantal deelnemers aan de demonstratie. Dat maximum is verordend door burgemeester Bruls, maar de organisatie legt dat besluit naast zich neer.

Organisatie: “Wij zijn bezorgd over de wijze waarop de autoriteiten de pandemie gebruiken om grondrechten aan te tasten. In mei gaf Bruls nog toestemming voor een evenement met 8000 mensen bij NEC, waar geen enkele maatregel werd gehandhaafd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten