<p>Burgemeester Hubert Bruls.</p>

Burgemeester Hubert Bruls.

(Foto: Goedele Monnens )
Column van de burgemeester

De Vierdaagseweek

De derde week van juli is aangebroken. Maar helaas is deze, net als vorig jaar, anders dan anders.

Iedere rechtgeaarde Nijmegenaar weet het: dit weekend zou eigenlijk de start van de Vierdaagse zijn. De week waarin Nijmegen elk jaar het middelpunt van het land is (en eigenlijk van de hele wereld vinden we). De week waarin honderdduizenden mensen komen om te wandelen, te feesten of voor een combinatie van beide.

Helaas kan het vanwege corona ook dit jaar niet zo zijn. En groot gemis natuurlijk. Voor de vrijwilligers zonder wie er nooit een Vierdaagse zou zijn en die elk jaar reikhalzend uitkijken naar deze week. Voor de artiesten, voor de ondernemers die inkomsten missen na een toch al zware periode. En voor mij als burgemeester, want ik ben elk jaar weer trots op onze stad en op hoe wij onszelf presenteren aan die enorme mensenmassa uit vele landen.

“Er komt ongetwijfeld een nieuwe editie van de marsen en de feesten”

Het is even niet anders. Hoe jammer het niet doorgaan van de Vierdaagsemarsen en Vierdaagsefeesten ook is, ik blijf ook naar het bredere plaatje kijken. Er is ook veel ander, intenser leed dat deze coronacrisis veroorzaakt heeft. Mensen waren of zijn ziek, zijn overleden of zijn hun baan kwijtgeraakt. De zorg heeft een tropenjaar achter de rug en is nog lang niet klaar met het inhalen van de opgelopen achterstanden.

Maar laten we optimistisch blijven. Elk jaar na afloop van de derde week van juli beginnen we alweer met het vooruitkijken naar en het voorbereiden van de volgende derde juliweek in het jaar daarop. Dat moeten we ook nu doen. Er komt ongetwijfeld een nieuwe editie van de marsen en de feesten. En ook dit jaar is het niet helemaal stil in de stad. Er zijn gelukkig, binnen alle beperkingen, toch nog wat kleinere evenementen georganiseerd. Intieme concerten binnen en buiten het centrum, lezingen, abseilen van de Stevenskerk om maar wat te noemen. Gelukkig maar, zo houden we het Vierdaagsegevoel ook een beetje vast. De fotowanden die ik vandaag mag onthullen op het Valkhof (over de Vierdaagsefeesten in normale tijden) helpt daar ook bij. Kom gerust een kijkje nemen zou ik zeggen.

De derde week van juli markeert ook elk jaar het begin van de zomervakantie. Dat is dit jaar ook zo. En al is de zomer anders dan anders, hopelijk kunnen we met zijn alle bijkomen van maanden hard werken en genieten met familie en vrienden, hier of in het buitenland. En wanneer we met zijn allen de maatregelen blijven volgen, gaan we gesterkt het najaar in. Een mooie zomer gewenst!

Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten