Huurders blij met duurzame, gasloze woning

NIJMEGEN/VAASSEN - De Woonadviescommissie Nijmegen (WAC Nijmegen) onderzocht voor woningcorporatie Triada in Vaassen hoe tevreden bewoners zijn over een gasloze en duurzame woning. Is die beter, comfortabeler, zuiniger, goedkoper? Is de bediening van nieuwe apparatuur duidelijk en makkelijk? Wat vinden bewoners eventueel lastig, waarover zijn ze (on)tevreden? Zo’n onderzoek is belangrijk, want wanneer verduurzamings­maatregelen beter aansluiten bij de behoeften van bewoners wordt het draagvlak voor duurzame maatregelen groter.

Zeer blij waren alle bewoners van de duurzame appartementen met de energierekening. Deze is dankzij de duurzaamheidsmaatregelen fors lager, veelal meer dan gehalveerd. Ook het koken op een elektrische kookplaat bevalt prima. De vloerverwarming geeft aangename en gelijkmatige warmte, maar de bewoners moeten erg wennen aan de langzame opwarming. Dat het vloersysteem ook kan koelen, blijkt bij de helft van de bewoners niet bekend. De beperkingen van het warmwatersysteem (een elektrische boiler die leeg kan raken, dus geen gasketel) vinden ze lastig. Het mechanisch ventilatiesysteem geeft een prettig binnenklimaat. Geen vocht of schimmel meer en voldoende frisse lucht. 

Bijna alle bewoners willen graag meer uitleg over de werking van de apparatuur. Ook willen ze meer informatie over de verschillen die men kan verwachten ten opzichte van de traditionele systemen. Bewoners hadden soms verkeerde verwachtingen van de nieuwe installaties.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van WAC Nijmegen heeft Triada maatregelen genomen. Zo hebben onderhoudsmedewerkers van Triada een technische update gekregen over de installaties van de duurzame woningen, zodat zij de bewoners nu goede uitleg kunnen geven over de systemen. Ook gaat Triada korte instructiekaarten maken voor de bewoners.

De Woonadviescommissie Nijmegen wil het onderzoek naar bewonerservaringen met duurzame huizen ook in Nijmegen gaan uitvoeren. Hiervoor zijn al contacten gelegd met de woningcorporaties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden