<p>Stadsgids Gijs Hoogenboom: "Zo lang ik kan blijf ik actief."&nbsp;</p>

Stadsgids Gijs Hoogenboom: "Zo lang ik kan blijf ik actief." 

(Foto: Gerrit Jan Griepsma)

Stadsgids: ‘Ik doe mensen graag een plezier’

NIJMEGEN - Ook deze zomer kunnen senioren weer op pad met stadsgids Gijs Hoogenboom (84). De gratis rondleidingen op de fiets of wandelend voeren langs de mooiste plekjes van Nijmegen.

Door Gerrit Jan Griepsma

De agenda van Gijs is goed gevuld, helemaal vol kun je wel zeggen. Elke dag gaat hij erop uit om wat moois van zijn leven te maken en daarbij ook de dag van anderen op te fleuren. “Ja, ik sta er ook verbaasd van dat het allemaal nog lukt. Gelukkig laat mijn gezondheid me nog niet in de steek. Zo lang ik kan blijf ik actief.”

De geboren Nijmegenaar weet veel van zijn stad. “Het interesseert me hoe en waarom alles is gegaan. Niet op een wetenschappelijke manier, ik ben geen liefhebber van archieven, maar als ik iets hoor dan zoek ik het uit.” Gijs vertelt trots dat zijn familie al sinds 1657 is gevestigd in deze mooie stad. “Ik moet toegeven dat ik een kleine jeugdzonde heb begaan door ooit drie jaar in Mook te wonen, maar dat is dan ook het enige smetje”, zegt hij lachend.

Groene Hofjes

Sinds acht jaar verzorgt Gijs elke zomer stadswandelingen en rondleidingen en hij is al 25 jaar actief als stadsgids. Aanvankelijk in samenwerking met het SWON en nu met Sterker sociaal werk, de welzijnsorganisatie waarin het SWON is opgegaan. 

De zeven verschillende wandelingen hebben allemaal een ander thema en komen afwisselend aan de beurt. “Mijn favoriet is wandeltocht ‘Groene Hofjes’ in de benedenstad. Ik weet nooit hoeveel mensen erop af komen, maar soms staan er wel veertig bij de verzamelplaats.” Tussen de grote stadsparken Kronenburgerpark en Valkhofpark heeft de benedenstad met haar hofjesachtige binnenplaatsen heel wat moois te bieden. “Ik leid de mensen in stilte langs al het moois en groen; kleine oases van rust tussen het stadse beton.” 

“We hadden er geen idee van dat Nijmegen zo mooi is”

“Altijd merk ik dat mensen verbaasd staan over dat wat Nijmegen te bieden heeft. Af en toe vertel ik wat wetenswaardigheden, maar het belangrijkste vind ik dat de deelnemers een fijne middag hebben. Ook geniet ik er van dat de wandelaars elkaar het nodige vertellen en dat mensen die elkaar eerder nog niet kenden het gezellig met elkaar hebben en soms na afloop telefoonnummers uitwisselen. Ik doe graag mensen een plezier. ‘We hadden er geen idee van dat Nijmegen zo mooi is’, hoor ik dan. Dat is waar ik het voor doe.”

De actieve senior doet nog veel meer dan deze wandelingen. Zo is hij gids in de Stevenskerk, mede-organisator van de ‘Ommetjes’, de jaarlijkse stadswandeling in de verschillende wijken van Nijmegen. Hij heeft een aantal van deze Ommetjes uitgezet en deze zijn ook op eigen gelegenheid te wandelen. Informatie over deze 25 wandelingen van 3 - 4 kilometer is te vinden op de site van de gemeente Nijmegen. 

Op de website van Bindkracht10 staat het wandelprogramma. Deelname is gratis. Vul in het zoekveld ‘Senioren op stap’ in en je komt op de juiste pagina.

www.bindkracht10.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden