Indische Literaire Salon met Philip Dröge

NIJMEGEN - Bestsellerauteur Philip Dröge is zondag 26 september te gast in de Indische Literaire Salon. De bijeenkomst in het Oud Burgeren Gasthuis (kapel) aan de Prof. Cornelissenstraat 2 in Nijmegen begint om 13.00 uur. Entree 5 euro. Presentatie is in handen van Peter van Riel. Aanmelden verplicht via steunpuntnijmegen@pelita.nl

De tweede aflevering in het nieuwe seizoen van de Indische Literaire Salon biedt veel moois voor belangstellenden in Indische literatuur en tweede generatie. Als voorgerecht een inleiding door Marcel van Kanten, die met zijn boek ‘Wortelzucht. De geschiedenis dat ben ik’ indruk maakte. Daarna ruim baan voor veelschrijver Philip Dröge. Zijn eerdere titels werden al geroemd. Hij wordt veel gevraagd als commentator op radio en tv en schrijft voor talloze media. Zijn jongste boek ‘Moederstad’ is een intieme biografie over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop. Allemaal gesitueerd in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. 

Philip Dröge kennen we van twee boeken over Indonesië. In zijn De schaduw van Tambora (2015) beschrijft de auteur de wereldwijde gevolgen van de vulkaanuitbarsting op het eiland Sumbawa in 1815. Erger nog dan de eruptie van de Krakatau bij Java vele jaren later. Het leidde tot een totale ontregeling van het klimaat op aarde. In de zomer sneeuwde het nog in Zwitserland. De wijnoogsten in Frankrijk mislukten maar ook de graanoogsten in Amerika. Vooral was er de angst dat de wereld zou vergaan. Er is weinig fantasie nodig om een link met de huidige pandemische tijden te leggen. 

Het andere fraaie boek van Dröge heet Pelgrim. Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje (2017) en handelt over de Leidse wetenschapper, spion en avonturier ‘Snouck’ die vooral Aceh op de kaart zette. 

Dan is er nu zijn nieuwe boek van ruim 400 pagina’s, met nog eens 40 pagina’s verantwoording. En dat laatste siert de schrijver: zijn zorgvuldigheid. Losjes, soepel en als een reisverslag opgebouwd zet hij in Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis uiteen hoezeer zijn eigen afkomst is verbonden met de Indonesische hoofdstad. Hij weet in elk klein detail sporen van het verleden te vinden. Want wie Jakarta wel eens bezoekt weet hoeveel moeite je moet doen om iets van geschiedenis terug te vinden. Daar is dikwijls veel verbeelding voor nodig, en die heeft Dröge in hoge mate, en veel humor bovendien. 

Hij vertelt trots dat hij verre familie is van Wieteke van Dort, Andy Tielman en Giovanni van Bronckhorst. Om dat even verderop te relativeren door droogjes te zeggen “dat alle Indo’s eigenlijk met elkaar verbonden zijn, als je maar ver genoeg teruggaat in de tijd”. Grote en kleine geschiedenissen met elkaar verweven, dat kan hij als de beste. Hij weet historische figuren en gebeurtenissen tot leven te brengen. Maar ook de harde realiteit van een stinkende stad die tot zinken gedoemd is. Moederstad kan het best worden omschreven als een historische reisroman. Maar ook als een persoonlijke reis naar de wortels langs de moederlijke lijn. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden