<p>De patchworker in zijn tuin.</p>

De patchworker in zijn tuin.

(Foto: Ton Sloof)

Kekerdomse kunst en kussens

KEKERDOM - Tijdens Open Monumentendag zondag 12 september toont Ton Sloof in het kerkje in Kekerdom kussenhoezen, tafelkleden en andere textielkunst. Publiek is welkom van 10.00 tot 17.00 uur. “Geen kunst voor de kunst maar kunst die de huizen, en daarmee de levens, van mensen daadwerkelijk opfleurt”, aldus Sloof. 

 Sloof (Rotterdam 1951) is autodidact. Na zijn werkzame leven in de moderne wereld van de automatisering te hebben doorgebracht, richtte hij zich na zijn pensioen op oude ambachten als imkeren, kaarsen maken en het ontwerpen en vervaardigen van praktische kleding. Na verloop van tijd ontstond bij hem de ambitie zijn inmiddels opgedane praktische vaardigheden te combineren met zijn reeds lang sluimerende artistieke ambitie en een tweede carrière als textielkunstenaar te beginnen. 

Door vooral quilts en patchworkkunst te maken, plaatst Sloof zich in een lange traditie van maatschappelijk ondergeschikte groepen die hun maatschappelijke onvrede alleen konden tonen door het maken van deze kunstwerken. In de negentiende eeuw waren het de (Amerikaanse) vrouwen die quilts gebruikten in hun strijd voor gendergelijkheid. In de twintigste eeuw waren het zwarte kunstenaars als Faith Ringgold die hun strijd tegen racisme in quilts vervatten. In 2021 is de strijd voor gender- en rassengelijkheid nog steeds niet gestreden, maar worden ook andere groepen onderdrukt. “Zo worden oudere (dikkere) mannen dikwijls als dor hout weggezet. Nu zijn zij degenen die soms alleen nog maar door het maken van quilts en patchworkkunst kunnen laten zien dat zij bestaan en maatschappelijk willen blijven meetellen.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden