Foto: Priscilla Overes

Harde knal en grote stofwolk

Nijmegen - ENGIE heeft afgelopen donderdag 9 september de circa 35 meter hoge rookgasontzwavelingsinstallatie met explosieven gecontroleerd neergehaald. 

Sinds 1936 is het terrein bij de aansluiting van de Waal en het Maas-Waal kanaal in Nijmegen in gebruik voor grootschalige elektriciteitsproductie. Op de locatie hebben meerdere energiecentrales gestaan. De huidige centrale is eind 2015 gesloten, na bijna 35 jaar trouwe dienst in het landelijke hoogspanningsnet. Deze sluiting is het gevolg van het Energieakkoord voor duurzame groei uit 2013 waarin onder andere de sluiting van 5 Nederlandse kolencentrales uit de jaren tachtig geregeld werd. 

De centrale wordt nu gesloopt. Deze week ging het gebouwdeel met de rookgasontzwavelingsinstallatie tegen de vlakte. Door het sloopbedrijf zijn professionele video-opnames gemaakt. Deze opnames worden geplaatst op www.centralegelderland.nl. De sloop van het elektrostatische filter, de schoorsteen, de katalysator en het ketelhuis en de machinezaal volgen later.

(Foto’s Priscilla Overes en Femke Straten)  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden