Herdenking bij oorlogsmonument De Muur

Nijmegen - Op vrijdag 24 september vindt er voor de vijfde keer de herdenking plaats bij het oorlogsmonument De Muur op de Spieghelhof in het Willemskwartier. Het begint om 14.00u en ook burgemeester Bruls zal aanwezig zijn. Aansluitend worden in de nabijgelegen Maerlantstraat bij vijf woningen herdenkingsplaatjes neergelegd.

De Muur heeft deze naam omdat het is gemaakt van een stuk van de buitenmuur van de inmiddels gesloopte woning aan de Spieghelstraat 29, in de oorlog de woning van de toenmalige melkboer Arts. In dit stuk muur zijn de sporen te herkennen van de granaatinslagen die zich daar na de mislukking van Market Garden eind september 1944 hebben voorgedaan. Het Willemskwartier waar in bijna toen al kleine woningen met vaak grote gezinnen één of meerdere geallieerde soldaten werden ondergebracht, werd deel van Frontstad Nijmegen. Rond de tachtig toenmalige bewoners kwamen in de periode tot maart 1945 om het leven door bombardementen en granaatinslagen. Jaarlijks, uitgezonderd de corona-tijd, wordt dit feit eind september herdacht, toen op 28 september 1944 de 19-jarige Annie van Bergen van Spieghelstraat 9 het eerste slachtoffer werd. Naast enkele toespraken van o.a. de burgemeester, zullen ook kinderen van Basisschool Het Kleurrijk bloemen leggen. Er worden liedjes van kort na de bevrijding gezongen. Wanneer de corona-regels nog gelden, is het een geplaceerde bijeenkomst.

Aansluitend worden er in de Maerlantstraat in de stoep voor vijf woningen herdenkingsplaatjes aangebracht, net zoals plaatjes in het centrum de grens van de brand van februari 1944 aangeven. Op deze adressen zijn toenmalige bewoners in de Frontstad-periode om het leven gekomen, onder wie een meisje van 4 jaar. Een trompettist speelt als ceremoniële groet de melodie van het bekende We’ll meet again.

Verdere info: 06-43869425.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden