SP Nijmegen wil stadspeiling over toekomst Veur Lent

Algemeen

Nijmegen - In een nieuw voorstel pleit de SP Nijmegen voor een grote stadspeiling over de toekomst van stadseiland Veur Lent. Politieke partijen zijn het niet eens over de vraag of er op het eiland nieuwe woningen gebouwd mogen worden. De SP vindt het belangrijk dat heel Nijmegen zo snel mogelijk meepraat over de toekomst van Veur Lent. De stadspeiling moet representatief zijn voor de bevolkingssamenstelling van Nijmegen op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau én woonwijk.

Marij Feddema (SP): “De stad moet goed betrokken worden bij een beslissing van dit niveau. Op dit moment is een klein groepje welbespraakte burgers gevraagd om hun mening, maar we vinden dat echt te weinig. Om een beeld te krijgen van hoe de stad erover denkt, willen wij een stadsbrede peiling houden.”

Groene long

Het verzet tegen bouwen op het eiland in de Waal neemt al maanden toe. Zevenduizend mensen tekenden al tegen de bouwplannen. Ook de SP wil op die plek geen nieuwe woningen. Feddema: “Veur Lent is de groene long van onze stad, dat willen we zo houden. Dus geen hoogbouw en peperdure villa’s. Het eiland moet een plek blijven waar iedereen kan uitwaaien.”

“Voor de SP is een referendum een uitstekend middel om de hele stad zich te laten uitspreken over de toekomst van Veur Lent”, aldus Feddema. “Op dit moment is het organiseren van een referendum niet logisch. Er ligt nog geen concreet raadsbesluit op tafel dat inzet van een referendum kan worden. Met een brede stadspeiling betrekken we de bevolking bij de besluitvorming. Als de stadspeiling uitwijst dat een groot deel van de bevolking geen nieuwe woningen wil bouwen op Veur Lent, dan is een referendum een goed middel om daar een uitspraak van alle Nijmegenaren over te krijgen”, aldus Feddema.