Kardinaal Simonis ontvangt paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Nederland in mei 1985.
Kardinaal Simonis ontvangt paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Nederland in mei 1985. Foto: Theo Janssen / afkomstig uit de collectie KDC

Archief kardinaal Simonis naar het KDC in Nijmegen

Algemeen

Nijmegen - Het persoonlijk archief van wijlen kardinaal Ad Simonis is overgedragen aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn bewindvoerder prof. Paul van Geest heeft bekend gemaakt dat dit als een uitdrukkelijke wens is opgenomen in het testament en een toegevoegd codicil van de kardinaal.

Simonis was als grootkanselier lange tijd verbonden met de theologische faculteit van de Radboud Universiteit. Van Geest heeft de overdracht van de collectie naar het KDC voorbereid. Hij licht toe dat het archief voornamelijk bestaat uit materiaal uit Simonis’ studietijd, zijn vroege jaren als kapelaan in Waddinxveen en Den Haag en zijn (vaak handgeschreven) preken en lezingen die hij vanaf 1970 als bisschop van Rotterdam en aartsbisschop van Utrecht heeft gehouden.

Daarnaast bevat de collectie foto’s, persoonlijke voorwerpen en zijn kardinaalskledij. Volgens Van Geest is dit materiaal onmisbaar om een genuanceerd beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de opvattingen en overwegingen van deze invloedrijke kerkleider.

Voor het KDC is deze collectie een belangrijke aanwinst. Directeur Hans Krabbendam legt uit dat het een belangrijke aanvulling is op de vele verspreide brieven en stukken van en over de kardinaal die al in het KDC aanwezig zijn. “Juist documenten over Simonis’ innerlijke overtuiging, zijn pastorale houding en zijn publieke presentaties zijn nodig om zijn ontwikkeling te kunnen volgen en compleet beeld te krijgen over zijn persoon. Simonis was een sleutelfiguur in de geschiedenis van het Nederlands katholicisme van de afgelopen vijftig jaar. Nadat het archief geordend en ontsloten is, zal het toegankelijk zijn voor academisch onderzoek in de studiezaal van het KDC aan de Radboud Universiteit.”