Tycho Lensen en zijn opa bekijken een knikkerbaan van Jelle Bakker. Rechts Paul van den Heuvel. (Foto: Moniek Husken)
Tycho Lensen en zijn opa bekijken een knikkerbaan van Jelle Bakker. Rechts Paul van den Heuvel. (Foto: Moniek Husken)

‘Je komt ogen tekort bij Tante Hannie’

Algemeen

Nijmegen - In winkelcentrum Molenpoort is Tante Hannie gevestigd, een van de kleinere bijzondere musea van Nijmegen. Te zien zijn allerlei attributen uit tv-series en films én de knikkerbanen van de YouTube-ster Jelle Bakker.

Verzamelaars struinen graag markten af op zoek naar spullen die hun verzameling completer maken. Paul van den Heuvel is er zo eentje, net als zijn vriendin Muriël Ras. “Ik ben begonnen met verzamelen toen ik zes was”, vertelt Van den Heuvel. “In die tijd zag ik voor het eerst Meneer De Uil op televisie. Mijn moeder zei altijd: ‘toen gebeurde er wat met je’.” Samen verzamelen ze de bijzonderste dingen: Chinese eetstokjes, glazen citruspersen, nutteloze keukendingen en alles van (internationale) koningshuizen.

Een gedeelte van hun verzameling is te zien in de Molenpoortpassage. Wie de moeite neemt de trap op te gaan tussen de winkel Pipoos en Kramer Bedden komt terecht in een wereldje vol Nederlands cultuurgoed en televisiegeschiedenis.

Een kleine greep uit de collectie: de originele poppen uit de series De Bereboot en de Fabeltjeskrant. Rekwisieten uit de jeugdserie Floris, waaronder het pak van Sindala, de narrenstaf en het zwaard van Floris.

De museumnaam ‘Tante Hannie’ verwijst naar Hannie Lips: de omroepster die als eerste kinderseries aankondigde op televisie.

“Vaak gaat het niet om de spullen maar om wat het losmaakt”, vertelt Van den Heuvel over de mensen die Tante Hannie bezoeken. Iedereen heeft wel zijn eigen held(in) of dat nu Pipi Langkous, Ivanhoe of de piloten uit de Thunderbirds zijn, alles heeft zijn eigen verhaal.

Van den Heuvel gaat binnenkort uitbreiden met drie nieuwe ruimtes. Er komt een themakamer uit de beginperiode van de televisie. Waarmee hij zich vooral richt op mensen met Alzheimer, een feest van herkenning voor alle generaties. De tweede kamer wordt een ‘klassieke drogist’ met een unieke verzameling miniaturen en er komt een expositie over Pipo de Clown.

In Tante Hannie zijn ook enkele knikkerbanen van Jelle Bakker te zien. Jelle is een autistische man die knikkerbanen bouwt en hiermee tijdens coronatijd wereldberoemd werd omdat hij werd gespot door NBA-spelers die zijn filmpjes liketen. Inmiddels heeft hij miljoenen kijkers op YouTube en meer dan een miljoen abonnees. In Tante Hannie zijn meerdere knikkerbanen van Jelle te bewonderen.

Tycho Lensen is samen met zijn opa uit het Brabantse Overloon gekomen om de knikkerbanen in het echt te zien en zijn onder de indruk. ‘’Je ziet steeds wat anders en er zitten geweldige loopings in. Ook de parafernalia van tv roepen herkenning op.” Voor opa de kostuums uit Swiebertje en voor Tycho Kermit de Kikker.

Tante Hannie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur. Entree: 3 jaar en ouder: 2,00 euro.

(Tekst: Moniek Hüsken)