De leerlingen van groep vijf van Vrijeschool Meander leren allemaal een instrument bespelen. (Foto: Maaike van Helmond)
De leerlingen van groep vijf van Vrijeschool Meander leren allemaal een instrument bespelen. (Foto: Maaike van Helmond)

Project Muziek in de Klas

Algemeen

Nijmegen - Wat krijg je als je 26 leerlingen uit groep 5 een muziekinstrument in de hand geeft dat ze nog nooit hebben gebruikt? In eerste instantie heel wat herrie, maar na een aantal lessen klinkt het geheel steeds muzikaler. En dat is precies de bedoeling van het project Muziek in de Klas. “Wij willen zo veel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met instrumentale muziek en hen een muzikale succeservaring meegeven”, aldus Chamin Panapala, een van de initiatiefnemers.

Dit project, dat uniek is in Nijmegen, is afgelopen september van start gegaan op Vrijeschool Meander. “De leerlingen van groep vijf van deze school zijn toen eerst begonnen met wat lessen in algemene muzikale vaardigheden”, vertelt mede-initiatiefnemer Christiaan Habing die ook de trombonelessen verzorgt en als dirigent optreedt tijdens het slotconcert.
“Daarna mochten alle kinderen kiezen uit zes verschillende instrumenten: saxofoon, dwarsfluit, trombone, slagwerk, trompet of klarinet en zijn we aan de slag gegaan met muzieklessen op het gekozen instrument.”
“Alle kinderen kregen ook een instrument om gedurende het project op te spelen”, gaat Chamin verder. “Ook thuis om te oefenen. We hebben ze dus meteen geleerd om met respect met de instrumenten om te gaan.” Deze instrumenten zijn overigens beschikbaar gesteld door de Lindenberg en diverse muziekverenigingen. “Het kost de school en de ouders daardoor helemaal niets.”
“Ik heb voor de saxofoon gekozen omdat dat gewoon een cool instrument is”, vertelt Ted, een van de leerlingen uit groep vijf. “Maar wel een beetje een moeilijk instrument”, gaat Luke verder. “Moeilijk om in elkaar te zetten en het heeft wel heel veel kleppen.” Daarover zijn Emy, Rowan en Mika, de overige drie leerlingen die voor de saxofoon kozen, het wel mee eens. Emy: “Maar het is wel het leukste instrument van allemaal.” Rowan: “We moeten alleen nog wel even goed oefenen voor ons optreden.” “Maar uiteindelijk hoop ik dan beter te worden dan Candy Dulfer”, besluit Mika.
Het optreden waar Rowan het over heeft was het afsluitende concert op zondag 23 december. Chamin: “Toen sloten de leerlingen samen met Jeugddrumfanfare de Stefaantjes dit bijzondere project af met een concert in de aula van de SSGN in Nijmegen.” Christiaan: “Voor nu is dat voorlopig even het einde van Muziek in de Klas op de Meander, maar we komen terug om nog meer leerlingen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen.”

In maart start Muziek in de Klas op Basisschool Brakkenstein. “En ook daar werken we in tien lessen toe naar een eindvoorstelling, om vervolgens weer met een volgende klas aan de slag te gaan op de Meander.” Uiteindelijk zal het project op beide scholen drie jaar lopen en krijgen zo bijna tweehonderd leerlingen een muzikale ervaring. Chamin: “En daarna? Hopelijk kunnen we dan doorpakken op nog meer scholen in Nijmegen. Elk kind verdient immers de kans om een instrument te leren bespelen.”

(Tekst: Maaike van Helmond)