Floormanager Masha Stevens en vaste klant José Eckhardt. (Foto Maaike van Helmond)
Floormanager Masha Stevens en vaste klant José Eckhardt. (Foto Maaike van Helmond)

Nieuw leven voor je oude kleding

Algemeen

Nijmegen - “Wij geven kleding een nieuw leven”, vertelt Masha Stevens, floormanager bij ReShare Store in de Nijmeegse Lange Hezelstraat, enthousiast. “Je kunt kleding die je over hebt natuurlijk gewoon wegdoen, maar veel beter kies je ervoor om deze opnieuw te delen.” Want wat jij overhebt, kan iemand anders opnieuw dragen. Iemand die misschien weinig te besteden heeft of iemand die kleding zoekt waar een verhaal achter zit.

Nijmegen - “En dat is ook nog eens beter voor het milieu”, gaat Masha verder. “Minder nieuwe kleding betekent immers minder productie wat helemaal past bij de huidige hang naar duurzaamheid.” Maar wat je achterliggende gedachte ook is om tweedehands kleding te kopen, iedereen is welkom in de ReShare Store.
“De ReShare Store is een concept van het Leger des Heils en hier in Nijmegen bestaan we inmiddels zo’n twee jaar”, vertelt Masha. “En ik durf de winkel nu al wel een succes te noemen. Heel wat mensen weten ons te vinden en we hebben al behoorlijk wat vaste klanten die hier regelmatig even komen snuffelen of gewoon langskomen om gezellig wat te kletsen.” Zo ook vaste klant José Eckhardt: “Ik loop hier toch wel meerdere keren per week even binnen. Ik ben gek op tweedehands spullen en vind het heerlijk om op mijn gemak wat te snuffelen tussen alles wat hier hangt en staat. Zo kom je de meest bijzondere dingen tegen, óók merkspullen, die je tegen een heel mooi prijsje kan aanschaffen.” José noemt het bestaan van winkels als de ReShare Store ontzettend belangrijk. “Helemaal voor de mensen die wat minder te besteden hebben. Dit biedt hen immers ook de mogelijkheid om lekker te shoppen en met een beetje mazzel koop je hier voor slechts een paar euro een prachtige outfit. Bovendien hangt er vrijwel elke dag wel weer iets nieuws, dus je raakt ook nooit uitgekeken.”

Die nieuwe aanvoer komt deels vanuit het landelijke sorteercentrum en deels vanuit wat in Nijmegen zelf wordt ingebracht, vertelt Masha. “Iedereen die tweedehands kleding en schoenen heeft liggen, kan deze schoon en in goede staat bij ons afleveren of in een van de kledingcontainers van het Leger des Heils doen. Wij selecteren de kleding die wij in de winkel kwijt kunnen, de rest gaat naar het landelijke sorteercentrum waar alles een goede bestemming krijgt.”
Tweedehandswinkels zijn er tegenwoordig wel meer, maar wat de ReShare Stores volgens Masha uniek maakt is dat zij volledig non-profit zijn. “Alles wat wij verdienen gaat naar het Leger des Heils en komt dus goed terecht.” En tegelijkertijd steunen ze ook andere goede doelen. “Vanuit het hoofdkantoor krijg ik regelmatig cadeaubonnen voor onze winkel die ik mag uitdelen. Hiervoor zoek ik elke keer een ander goed doel omdat we zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid willen bieden om hier eens lekker te shoppen.”

www.resharestore.nl