Prinses Margriet opent Kalorama Centrum voor doofblinden door leggen laatste steen

Algemeen

REGIO - Prinses Margriet opent op maandagmiddag 25 oktober de nieuwbouw van het Kalorama Centrum voor doofblinden in Beek, gemeente Berg en Dal. Kalorama richt zich op mensen met een specifieke zorgvraag. Het Centrum voor doofblinden is één van de vijf locaties van de organisatie.

Doofblindheid is een combinatie van doof-/slechthorendheid én blind-/slechtziendheid die vele gradaties kent. Het Kalorama Centrum voor doofblinden biedt zorg en dienstverlening in het wooncentrum in Beek of bij volwassenen met doofblindheid thuis door heel Nederland. Naast de zorg voor doofblinden biedt Kalorama ook zorg aan mensen die revalideren, mensen die  beademd worden, mensen met dementie, mensen waaraan somatische zorg wordt verleend en hospicezorg. 

Prinses Margriet opent het Centrum voor doofblinden door symbolisch de laatste steen te leggen. Aansluitend bezoekt zij diverse woongroepen waar zij spreekt met bewoners en hun begeleiders. In totaal telt het Centrum voor doofblinden zeven woongroepen met ieder acht bewoners. De woongroepen functioneren als zelfstandige huishoudens. Bij de bouw en inrichting is rekening gehouden met de gehoor- en zichtbeperkingen van de bewoners. Dat uit zich onder meer in materiaalkeuze, kleuren, handig bedienbare huishoudelijke apparaten, looproutes en ramen die zonlicht filteren.

In 1971 opende Prinses Margriet ook gebouwen van Kalorama.
www.kalorama.nl