Collage van bomen.
Collage van bomen. Foto: Flip Franssen/Het Valkhof

Museum Het Valkhof verlengt succesvolle tentoonstelling over bedreigde natuur

ma 22 nov 2021, 08:00 Algemeen

NIJMEGEN - Met de strijdkreet ‘Rettet den Wald!’ steekt de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 een stokje voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. De expositie Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! in Museum Het Valkhof laat zien hoe hedendaagse kunstenaars in de voetsporen van Beuys treden en zich inzetten voor de bedreigde natuur. Wegens succes verlengt het Nijmeegse museum de tentoonstelling die nu tot en met 9 januari te zien is.

“In tijden van klimaatverandering richten steeds meer ecokunstenaars zich op onze relatie met de natuur, en het bos in het bijzonder. Ze houden ons een spiegel voor door werk te maken dat discussie, emotie, of dadendrang opwekt. Waar sommige kunstenaars vorm geven aan hun rouw over het verlies van de natuur, proberen anderen de vervreemde relatie met de natuur te herstellen door te zoeken naar oplossingen of door het aanzetten tot handelen. De boodschap van de hedendaagse kunstenaars als Berlinde De Bruyckere, Sara Vrugt en Eva Jospin is helder. Hun indrukwekkende schilderijen, sculpturen, foto’s, video’s en installaties roepen: Kom in actie, laat je inspireren, doe iets. Elke boom maakt verschil”, aldus het museum.

Een groene kerst

Het museum verwelkomt bezoekers in december met extra Rettet den Wald! activiteiten. De drukbezochte workshop Bosbaden van schrijver en natuur-inspirator Beitske Bouwman neemt je mee op een bijzondere tocht langs de bomen rondom het museum. Deelnemen kan op 8 en 22 december. Filmliefhebbers sluiten op 19 december aan bij de GoShort film- en museumavond die speciaal op de tentoonstelling is afgestemd. Rond de kerstvakantie (op 29 december, 2, 5 en 9 januari) zijn gezinnen welkom om mee te luisteren naar de vertelvoorstelling Plantenverhalen. De details van alle activiteiten zijn te vinden op de website van het museum.

De tentoonstelling Rettet den Wald!, Red het bos! in Museum Het Valkhof.