V.l.n.r. Mika Kraft, Janna Brandwijk, Teun van Loon.
V.l.n.r. Mika Kraft, Janna Brandwijk, Teun van Loon. Foto: Mika Kraft

PvdA-jongeren in actie voor ‘een eerlijker en socialer Nijmegen’

Algemeen

NIJMEGEN - PvdA-jongeren uit Nijmegen plaatsten zondag 5 december voor het Nijmeegse gemeentehuis een bord met een verlanglijstje. Middels deze ‘Sinterklaaseisen’ vragen ze aandacht voor onder andere de woningnood en de tekorten in de jeugdzorg. 

Janna Brandwijk, nummer 6 op de PvdA lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en secretaris van de Jonge Socialisten Arnhem-Nijmegen, de jongerenafdeling van de PvdA, ziet deze actie als een goede manier om duidelijk te maken wat er echt nodig is in de gemeente. “Een van de punten op het lijstje is het oplossen van de tekorten in de jeugdzorg. De problemen in de jeugdzorg zijn enorm. Er zijn extreem lange wachtlijsten, de jongeren die daarop staan kunnen nergens terecht. Het mag niet zo zijn dat je meer dan een jaar moet wachten op de juiste zorg als je dringend hulp nodig hebt. Er moet voorkomen worden dat kinderen zich langer in onveilige situaties bevinden of dat klachten van jongeren verergeren”, stelt Janna. Volgens haar zou een actieve regionale aanpak moeten worden gerealiseerd waarin nauw wordt samengewerkt met zorgaanbieders, om zo af te stemmen wat het hardst nodig is om de zorg te optimaliseren.

“De punten die worden opgesomd zijn allemaal punten om Nijmegen eerlijker en socialer te maken. Onze mooie gemeente moet er zijn voor iedereen. Dat betekent dat wij ervoor willen zorgen dat inwoners voldoende worden ondersteund als dat nodig is”, stelt Janna.

Een ander belangrijk thema op het lijstje is wonen. “De problemen op de woningmarkt voor studenten en starters zijn groot. Studenten kunnen geen kamer vinden en starters blijven op kamers omdat er geen starterswoningen zijn. De toestroom van zowel Nederlandse als buitenlandse studenten zal de komende jaren niet minder worden. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede studentenhuisvesting én starterswoningen, om zowel de toestroom als de doorstroom goed te houden”, stelt Teun van Loon, nummer 11 voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De punten zijn onderdeel van een langere lijst die de jongeren hebben opgesteld voor Nijmegen. De gehele lijst is online te vinden op de website van de Jonge Socialisten. Hierop staat ook dat de opvang van vluchtelingen in Nijmegen verbeterd moet worden. “Er moet gezocht worden naar een oplossing binnen onze gemeente, deze gezinnen hebben recht op een goede opvang in Nijmegen”, stelt Janna. Ook wordt het belang van een schone leefomgeving genoemd, volgens Teun zou vervuiling op geen enkele manier schadelijk mogen zijn voor de gezondheidssituatie van de inwoners van stad.

De jongeren hopen met deze actie een signaal af te geven dat het tijd is voor verandering. Om er voor de inwoners te zijn en om Nijmegen een nog fijnere stad te maken.