De bomen gaan de grond in.
De bomen gaan de grond in. Foto: Park Lingezegen

Fruitbomen krijgen nieuwe plek in Park Lingezegen

Algemeen

NIJMEGEN - Een unieke collectie laagstamfruitbomen heeft een nieuwe plek gevonden in Park Lingezegen, het grote landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. De collectie van ruim 300 bijzondere fruitbomen is onlangs ingeplant naast het hondenspeelveld aan De Park.   

Zo’n vijftien jaar gelden begon Ger van Santvoort uit Someren met het verzamelen van appel- en pruimenbomen. Als eigenaar van een boomkwekerij was hij bekend met het vermeerderen van bomen en struiken. Binnen een paar jaar kweekte hij een verzameling op van 350 bijzondere appelbomen afkomstig uit heel Europa.

Om alle bomen goed te laten groeien, moest Van Santvoort op zoek naar een groter stuk grond voor zijn collectie. “Via Henk van Rheede (van het Maatschap Eldense Blauwe red.) en Henk Woldring, kwam ik in contact met Park Lingezegen. ‘Daar bleek nog een stukje grond beschikbaar waar de collectie een plek kon krijgen.”

“De boompjes zijn nu nog prima te verplaatsen. Ze zijn nu bovendien op de leeftijd dat ze volop vruchten gaan dragen. Door de teksten op de naambordjes kunnen veel bezoekers van deze collectie blijven genieten. En voor mij blijft het mogelijk om de boomgaard te bezoeken en te volgen. Een mooie uitkomst!” aldus Van Santvoort.

Aanwinst voor Park Lingezegen  

“We zijn erg blij dat we deze unieke verzameling aan fruitbomen een plek kunnen geven in Park Lingezegen”, aldus park-directeur Sven van Rijswijk. “Fruitteelt heeft een lange geschiedenis in de regio. Met deze collectie van bijzondere fruitbomen bewaren we die geschiedenis in het landschap. Het is echt een aanwinst voor het ‘levend erfgoed’ in Park Lingezegen! Ook de manier waarop de collectie in Park Lingezegen terecht is gekomen is een mooi voorbeeld van hoe we graag willen werken: initiatiefnemers met goede ideeën voor Park Lingezegen helpen deze te realiseren. Zo maken we Park Lingezegen samen steeds weer een beetje mooier!”

Het beheer van de collectieboomgaard wordt gedaan door Michael Witjes, de Park-pomoloog van Park Lingezegen. Het is voor hem een mooie aanvulling op het beheer van voedselbos Het Appelland wat ook door hem beheerd wordt. 

“Want”, zo zegt hij zelf, “voor een liefhebber van bijzondere fruitbomen is dit een prachtige collectie om in beheer te mogen hebben. En het is een fantastische kans om samen met Park Lingezegen meer te kunnen doen aan educatie en beleving van de fruitteelt.”

Naam gezocht

Voor de locatie waar de bomen ingeplant zijn is nog geen naam. Daarvoor wordt de hulp van de bezoekers ingeroepen. Weet jij een leuke of originele naam? Geef die dan door via info@parklingezegen.nl o.v.v. ‘Naam locatie collectieboomgaard’. Dit voorjaar, als de fruitbomen bloeien, wordt tijdens een feestelijke opening de naam onthuld.

Voor meer informatie bezoek de website www.parklingezegen.nl.