SP Nijmegen ziet Democratiefestival niet zitten: ‘Niet opnieuw geld naar ambtenarenfeestjes’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - SP Nijmegen wil niet opnieuw geld besteden aan het Democratiefestival, zoals het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders voorstelt. SP-gemeenteraadslid  Yurre Wieken: “De prioriteit van de gemeente zou niet moeten liggen bij het organiseren van feestjes, maar van het beter betrekken van inwoners bij wat er gebeurt in de stad. Dat kan en moet beter. De raad heeft al besloten dat er geen geld meer naar het Democratiefestival gaat en als het aan de SP ligt blijft dat zo. De SP gaat geen peperduur feestje voor ambtenaren en politici betalen met belastinggeld van de Nijmeegse bevolking.”

Het Democratiefestival werd in 2019 voor het eerst gehouden. In 2020 en 2021 ging het niet door vanwege de coronapandemie. De SP was van begin af aan kritisch. Wieken: “Er ging een groot subsidiebedrag van 150.000 euro naar het festival, terwijl er slechts 6.417 bezoekers kwamen. Dat is 156 euro per persoon. De gemiddelde Nijmegenaar kwam je er niet tegen. Het was vooral een feest voor ambtenaren en politici
en daar hoeft volgens de SP geen belastinggeld naartoe.”

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad al om geen subsidie meer te verlenen aan het Democratiefestival. Het vrijgekomen geld werd vervolgens aan activiteiten voor de Regenboogagenda 2022 uitgegeven, waarmee de gemeente de LHBTIQ+-gemeenschap in het zonnetje zet. Het college wil daar echter op terugkomen en vraagt de raad haar besluit te heroverwegen. De kritiek op het festival is volgens het college inmiddels achterhaald, er wordt aan een bredere opzet gewerkt. 

De SP is niet overtuigd. Wieken: “De Regenboogagenda is een veel nuttigere besteding die ook past bij Nijmegen als roze en inclusieve stad. Bovendien gebeurt daar al wat het college met het Democratiefestival 2.0 wil: de stad wordt betrokken, want de invulling van de activiteiten wordt door van werkgroepen van inwoners bedacht. Sowieso is er nog een hoop te verbeteren aan de manier waarop wij als gemeente inspraak regelen en inwoners betrekken. Te vaak hebben mensen het gevoel dat ze niet mee kunnen praten over hun eigen buurt en dat er over hun hoofden wordt besloten. Dit verbeteren vindt de SP veel belangrijker dan een festival organiseren.”