De grond wordt verkend.
De grond wordt verkend. Foto: Anne-Marie Jansen

Onderzoeksteam TU Delft onderzoekt grond Weezenkerkhof Neerbosch

Algemeen

NIJMEGEN - Het Weezenkerkhof Neerbosch (1879) in Nijmegen is een historische begraafplaats van de Weesinrichting/Kinderdorp Neerbosch. Een laatste rustplek waar hoofdzakelijk kinderen begraven zijn. TU Delft en de Faculteit Civiele Techniek en Geo-Wetenschappen voerden deze week geofysische metingen uit met als doel de graven in beeld te brengen. 

Het onderzoekteam van de TU Delft maakt gebruik van GPR, een grondradar. Deze onderzoeksmethode houdt in dat de verdwenen grafstenen niet beschadigd worden maar dat de grond wordt doorgelicht. Hierbij wordt onderzoek gedaan zonder dat er feitelijk gegraven hoeft te worden. 

Na dit onderzoek moet bekend zijn hoeveel graven en hoeveel personen er precies liggen, waar ze liggen en mogelijk het aantal lagen. 

Er wordt samengewerkt met een onderzoekpartner van de politie die betrokken is bij forensisch onderzoek en gebruik maakt van de Police Mini-Explorer-tool.  Dit is een ander soort elektromagnetisch onderzoek. 

Momenteel zijn er nog 42 zichtbare grafstenen waaronder 72 personen rusten. Wees- en voogdijkinderen, de stichters Joh. van ‘t Lindenhout en zijn echtgenote Hendrina Sipman, personeelsleden en hun kinderen liggen er begraven.

Een drietal bewoners van Kinderdorp Neerbosch richtte in 2018 Stichting Memento Mori op om zich over de begraafplaats te ontfermen. In 2019 is het Weezenkerkhof in eigendom gekomen van die stichting.

De begraafplaats ligt aan de rand van Kinderdorp, enigszins verscholen langs de snelfietsroute, omringd door bomen en struiken. Het adres is Scherpenkampweg, maar de begraafplaats heeft geen huisnummer bij gemis aan een gebouw. Op het oudste deel van de begraafplaats is een grote open plek. 

Tijdens het onderzoek van Stichting Memento Mori is tot nu toe nog geen plattegrond gevonden waarop de verschillende graven opgetekend zijn. Waar deze mensen begraven liggen is nog steeds een raadsel. Het onderzoek van de TU Delft moet antwoorden geven.

www.weezenkerkhof.nl

Afbeelding
Afbeelding