Congres ‘Gelijk is Gelijk’ te volgen via livestream

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Zelfregiecentrum Nijmegen houdt dinsdag 29 maart samen met Inclusie Verenigt in De Lindenberg het congres ‘Gelijk is Gelijk’ over inclusie van mensen met een beperking. Daarbij ligt het accent op de onderwerpen wonen, toegankelijkheid en cultuur. Rode draad: waar willen we over 20 jaar met elkaar staan op deze belangrijke aandachtsgebieden? 

Het congres heeft plaats van 10.30 tot 17.00 uur. Er zijn geen plaatsen meer om het congres fysiek bij te wonen. De hele dag is wel een livestream te volgen via: https://bit.ly/35FwUBy

Tijd en plaats zijn niet toevallig gekozen. Het is op die dag precies 50 jaar geleden dat de eerste demonstratie van jongeren met en zonder handicap plaats vond. Aanleiding daarvoor was de ontoegankelijkheid van cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen.

Programma

Een greep uit het programma: Willem Jagersma van PBT consult spreekt over toegankelijkheid en design for all. Studenten Ergotherapie van de HAN presenteren de ideale rolstoelwoning. En Grete Visser (wethouder Nijmegen), Illya Soffer (directeur Iederin) en Teddy Vrijmoet (directeur  Lindenberg Cultuurhuis) gaan in gesprek over cultuur en inclusie.

Zo kort na de gemeenteraadsverkiezingen is er ook ruimte voor debat met (nieuwe) Nijmeegse raadsleden en bestuurders over inclusie. Verder zijn er optredens, wordt de Broeder Tuck Award uitgereikt en presenteert Jan Troost zijn autobiografie over 50 jaar belangenbehartiging en ondeugd.

Het congres is op de eerste plaats bedoeld voor mensen met een beperking en hun directe omgeving. Maar ook voor beleidsmedewerkers van overheden, maatschappelijke organisaties, woningbouw corporaties en zorgverzekeraars. “Zo willen we bijdragen aan de dialoog over hoe het gaat met inclusie, wat er leeft en vooral waar het naartoe moet”, aldus de organisatie. 

Convenant

“We sluiten die dag ook een convenant met belangrijke partijen om inclusie in Nijmegen een extra ‘boost’ te geven. Dit Nijmeegse model gaat uit van inclusie in 2040.”  

Ondertekenaars zijn onder meer: Academie Paramedische Studies HAN, Disability Studies Nederland, Gemeente Nijmegen, Ieder(in), Lindenberg Cultuurhuis, Sint Maartenskliniek, Radboud Universiteit, Talis, Zelfregiecentrum Nijmegen, Zorgbelang Inclusief en Inclusie verenigt.

!