Indische Salon: ‘Max Havelaar, nog altijd actueel’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN  - Er is zondag 24 april weer een Indische Literaire Salon het in Oud Burgeren Gasthuis (OBG) in Nijmegen. Te gast is schrijver en documentairemaker Arjan Onderdenwijngaard. Onderwerp:  ’Max Havelaar, nog altijd actueel’. Aanvang 13.00 uur, entree 5 euro. Opgave verplicht via steunpuntnijmegen@pelita.nl.

Max Havelaar deed bij verschijnen in 1860 een rilling door Nederland gaan. Maar welke rol speelde het boek in het koloniale Indië en het onafhankelijke Indonesië? Vanaf het einde van de negentiende eeuw inspireerde het de nationalisten om in opstand te komen, en tot op heden heeft het een plaats in de Indonesische cultuur. Het is verfilmd, er zijn toneelvoorstellingen van gemaakt, er wordt over geschreven en gesproken, er is zelfs een Multatuli-museum in Rangkasbitung, de oude standplaats van Eduard Douwes Dekker.

In zijn boek Multatuli leeft in Lebak beschrijft Onderdenwijngaard niet alleen zijn eigen werkzaamheden en ontmoetingen in Indonesië, maar ook de ontstaansgeschiedenis van Max Havelaar en de vertaling ervan in het Indonesisch. Zijn bespiegelingen over onder andere Multatuli’s leven, de geschiedenis van Banten en Lebak alsmede een indrukwekkende vertaling van W.S. Rendra’s ‘Voor de mensen van Rangkasbitung’ geven alles bij elkaar een rijkgeschakeerd beeld van de betekenis en invloed van Max Havelaar in Indonesië.

De tweede gast is Fransiska Kleijer, auteur van het boek ‘Haar erenaam was moeder. Een familiegeschiedenis in Indië en Nederland’. Zij zal na de pauze een inleiding verzorgen.

  

!