Minderbroeder Hans van Bemmel.
Minderbroeder Hans van Bemmel. Foto: Lynn den Hartog

‘Wij hebben ons hier altijd thuis gevoeld’

Algemeen

NIJMEGEN - Het klooster van de Franciscanen in Nijmegen gaat sluiten. De reden? Er zijn te weinig missies. Per 1 juli verlaat franciscaan Hans van Bemmel (72) het pand en verhuist naar Brabant.  

Door Lynn den Hartog 

Ooit waren er 1500 Franciscanen in Nederland, nu nog maar 140 man (inclusief Vlaanderen). De gemiddelde leeftijd is 83 jaar en er komen heel weinig roepingen bij. ‘‘Wij hebben uitgerekend dat er per jaar anderhalf mannen bijkomen maar er elk jaar dertien broeders overlijden. We zijn daarom tot de conclusie gekomen dat wij dit huis moeten sluiten.”

“Wij hebben ons hier altijd thuis gevoeld. Wij werden nooit raar aangekeken. De wijk vindt het dan ook jammer dat wij weggaan. Beide partijen hebben dan ook veel respect voor elkaar. ‘Het maakte niet uit waarin je geloofde, iedereen vond het prima dat er hier minderbroeders woonden.”

Fantastische tijd

Zijn religieuze opvoeding herinnert hij zich nog als de dag van gister. “Van jongs af aan was ik al bezig met God. Ik was acht jaar toen ik aan mijn ouders vertelde dat ik priester wilde worden.’’ Hans komt uit een katholiek gezin. Zijn ouders vonden het dan ook prima dat hij priester wilde worden. 

“Ik moest hiervoor wel naar een seminarie. Op mijn twaalfde ging ik naar het missiecollege Sint Willibrordus in Katwijk aan de Rijn. Ik kijk terug op een fantastische tijd ook al heb ik de opleiding niet afgemaakt.”

‘Kriebelen’

Op een gegeven moment ging het namelijk ‘kriebelen’ bij Hans. ‘‘Mijn broers kregen verkering en ik mocht dat niet omdat ik celibatair leefde. Mijn broers plaagden mij er altijd mee en zeiden dan ‘jij mag niet naar meisjes kijken’.” 

“Het celibaat is wel een van de redenen geweest dat ik stopte met de seminarie en het bedrijfsleven ben in gegaan.’’

“Die stap heb ik niet genomen omdat ik niet meer geloofde. Natuurlijk heb ik ook zo mijn twijfels gehad maar ik heb altijd het gevoel gehouden ooit het klooster in te gaan. Ik wist alleen niet of het mijn roeping was om mijn leven te wijden aan God.”

Andere stem riep harder

Ruim vijfentwintig jaar is Hans bedrijfsleider bij de HEMA. Hij had het er erg naar zijn zin maar besloot toch om te stoppen. “Er was een andere stem die wat harder riep. Die stem die mij aansprak was van God en toen ben ik toch weer de Heer gaan volgen.’’

Hij weet nog precies op welk punt in zijn leven die omslag kwam. “Ik was HEMA-regiomanager van een aantal vestigingen. Op een warme dag moest ik voor werk naar Amsterdam. Ik reisde met de trein en ging bij het station even op een bankje zitten. Toen ik opkeek viel mijn blik op een gebouw waarop stond ‘God is liefde’. Ik dacht toen als God liefde is dan moet Hij mij helpen de goede keuze te maken. Vanaf dat moment bleef deze openbaring door mijn hoofd rondspoken.” Uiteindelijk zag Hans het als het teken van God en keerde op vierenveertigjarige leeftijd terug naar de franciscanen.

Diaken 

Hans gaat naar Heerlen en woonde in een gemeenschap om opnieuw kennis te maken met de franciscanen en om zo het leven weer op te pakken. Om deel uit te mogen maken van het broederschap moeten kandidaat-broeders drie fases doorlopen. Na 5 jaar mag je de plechtige professie afleggen en is de aansluiting bij de orde definitief.

Nadat Hans zijn plechtige professie aflegde, volgde hij in Heerlen de opleiding theologie en pastoraat. “Ik ben door de bisschop gewijd tot diaken en niet tot priester. Een diaken is iemand die voor de armen zorgt.” 

Feyenoord 

In de kamer van broeder Hans ligt op de boekenkast een pet met daarop het Feyenoord-logo. “Ik ben een groot fan van Feyenoord. Ik ben lid van de club en ben tegenover De Kuip geboren.” Hij bezoekt vaak De Kuip en kijkt regelmatig in café ‘t Haantje voetbal. “Het is de enige plek waar ik geen pij draag. Er zijn helaas mensen die daar niet goed op reageren. Het liefst zou ik in mijn pij voetbalwedstrijden kijken.”

God is liefde

Was is het belangrijkste wat Hans geleerd heeft? “Dat God liefde is. Voor sommige mensen is het geloven in een God niet te begrijpen. Ik vind het lastig om het geloof uit te leggen. Hoe moet ik dat op een makkelijke manier uitleggen? Ons geloof is moeilijk te begrijpen. Mensen willen antwoorden op vraagstukken waarop ook ik geen antwoord heb.”

Als mensen zich afvragen of God wel bestaat zegt hij altijd: ‘‘Hij bestaat in jou, jij geeft de liefde van God door.” De broeders hopen deze boodschap ook door te geven aan de jonge generatie. “Om wat te betekenen voor de jeugd is het franciscaans jongerenwerk opgezet. Al blijkt het lastig te zijn om deze doelgroep te bereiken. De kerk is niet meer ‘in’, er is zoveel voor in de plaats gekomen.”

Hans staat nu aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk. Hij verlaat Nijmegen. “Ik heb eerder mijn diensten aangeboden aan de bisschop en ben nu in Vinkel en Geffen actief als diaken. Dat is een goede stap voor mij geweest. Ik ben bijna 73 jaar oud en wil het wat rustiger aan gaan doen.’’ Met één ding gaat Hans nooit stoppen en dat is de liefde van God verkondigen.

Afbeelding
Afbeelding
Het klooster aan de Vermeerstraat in Nijmegen.
Glas-in-loodraam.