Judith Holzmann en Yana van de Sande. Niet op de foto Roos van den Oever.
Judith Holzmann en Yana van de Sande. Niet op de foto Roos van den Oever. Foto: Sanne Peters / @san.maakt

Samen krijten tegen straatintimidatie

Algemeen

NIJMEGEN - Een groep die zich Catcalls of Nimma noemt, houdt zaterdag 9 juli de Nijmeegse Heksennacht. “We willen daarmee aandacht vragen voor straatintimidatie en de impact ervan.”

“Als Catcalls of Nimma krijten wij toegestuurde ervaringen met straatintimidatie neer om mensen letterlijk en figuurlijk stil te laten staan bij de impact hiervan. Sinds oktober 2020 voeren wij al actie op kleine schaal via ons Instagram-account maar met het organiseren van de Nijmeegse Heksennacht 2022 willen wij het grootser aanpakken. Want sinds het begin van onze account wordt steeds duidelijker dat wij niet de enige Nijmegenaren zijn die worden lastiggevallen op straat”, aldus Yana van de Sande, Roos van den Oever en Judith Holzmann. 

“Het is jaren geleden dat er een Heksennacht in Nijmegen georganiseerd is, terwijl de boodschap nog steeds heel belangrijk en relevant is. Daarom hebben we besloten om de Heksennacht nieuw leven in te blazen!  De Heksennacht was vroeger met name een mars voor alleen vrouwen, maar dat is bij deze editie zeker niet zo! Straatintimidatie uit zich niet alleen in seksisme, maar ook in andere vormen van discriminatie zoals racisme en homofobie. We willen daarom met een zo groot mogelijke en zo divers mogelijke groep de straat opgaan. Meedoen is gratis dus loop, krijt en feest met ons mee!” 

Belangstellenden kunnen in Bibliotheek De Mariënburg van 20.00 tot 21.00 uur deelnemen aan een workshop omstanderinterventie van Fairspace: hoe kun je helpen als je iets ziet gebeuren? Praktische tools zodat je weet wat je kunt doen om een veilige openbare ruimte te creëren. Of neem deel aan ChalkTalk: kletsen met Catcalls of Nimma over wie ze zijn en waarom ze het doen.

De avondmars is van 21.00 tot 22.30 uur. Start bij Bibliotheek De Mariënburg. De deelnemers lopen met veel muziek door het centrum van Nijmegen en krijten met z’n allen allerlei voorbeelden van straatintimidatie neer. Om 22.30 uur barst in Café de Plak het eindfeest los.

Inschrijven kan via de website:
www.nijmeegseheksennacht.nl. Voor updates: www.instagram.com/catcallsofnimma/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding