Goud voor de mannen dubbel vier van RV De Waal.
Goud voor de mannen dubbel vier van RV De Waal. Foto: Lenny Rijken

RV De Waal wint drie medailles tijdens EuroGames

Algemeen

NIJMEGEN - De driedaagse roeiwedstrijden van de EuroGames zijn voor de jonge RV De Waal zeer succesvol verlopen. Drie dagen, te beginnen met een timetrial (neerzetten tijd roeiploeg), en dan de wedstrijden waarbij de snelste van de twee ploegen doorgaan tot de uiteindelijke finale. Een opzet die is afgekeken van de wereldberoemde Henley regatta (1835) in Engeland. De oogst voor RV  De Waal: 2 gouden en 1 zilveren medaille. 

De dames dubbeltwee met Debbie den Besten en Karin Sasburg kregen de boodschap bij de timetrial dat ze harder moesten bij de volgende afvalraces. Ze kwamen in de finale en wonnen hun race al vanaf de start overtuigend. 

De heren dubbelvier zonder stuurman met Leon Peters op slag en gesteund door Theo Vlijmen en Steven Wilmink moesten de stuurkunsten overlaten aan Rob Tromp op boeg. Dat ging in de timetrial een beetje zigzaggend. Deze ervaring kwam hen in de kwart, halve en finale ten goede. Prachtig gelijk en krachtig gingen ze per wedstrijd sneller en de overwinning kon hen niet meer ontgaan. 

Tenslotte een mixed acht met 5 De Waal roeiers waarvan 2 dames en 2 heren van de ploeg al een medaille hadden gewonnen. Cor Scheffers (76) als veruit de oudste deelnemer viel in voor een zieke roeier. De Portugese dames Crisitina en Catharina Goulart maakten met de Schot Sam Winton de mixed acht compleet. Kai Quekel als geroutineerde stuurman wist met de Portugese slagdame van 18 jaar kracht en het juiste tempo erin te krijgen. Dat werd een 2e plek en dus een zilveren medaille. 

Bijzonder was de deelname van Wim Hamersma in de single skiff. Hij roeit pas 5 jaar en hij reikte zelfs tot en met de halve finale. Tevens roeide hij met Cor Scheffers in de mannen dubbeltwee waarin ze toch nog de tijd scoorden. 

Bijzonder was de deelname van The London Otters Rowing club. Maar ook roeiers uit Schotland, Duitsland, Zwitserland waren goed vertegenwoordigd. 

De organisatie van het roeien dat drie jaar geleden nog niet was opgenomen in het programma is zeer succesvol verlopen. Cor Scheffers nam contact op met projectleider Joost van Wijngaarden. “Met het idee ‘laat maar zien wat jullie kunnen’ werd een doelgericht team van RV De Waal, De Drie Provinciën (Cuijk/Katwijk) en Phocas opgezet met Céderique Ortmans als projectleider roeien. In no time was een projectteam van tien personen gevormd en stond het raamwerk op de kaart. Uiteindelijk kon de Spiegelwaal als nieuwe briljant van Nijmegen functioneren als internationale watersportbaan. Dat werd getoond met de TV-journaals op prime time. Het roeien was een fantastisch verlopen evenement als onderdeel van de EuroGames”, aldus Scheffers.

Mixed acht van RV De Waal won de zilveren medaille tijdens de EuroGames.
Stuurman Kai Quekel.
Roeidelegatie The London Otters.
Debbie den Besten en Karin Sasburg op de Spiegelwaal.
 Mannen dubbel vier van RV De Waal in actie.
 Goud voor dames dubbeltwee van RV De Waal.
 Mannen dubbel vier van RV De Waal.