Een foto uit de oude doos.
Een foto uit de oude doos. Foto: NAO

It’s Showtime met Nijmeegs Amusements Orkest

Algemeen

NIJMEGEN - “Een orkest dat 125 jaar bestaat stoffig of oubollig? Het Nijmeegs Amusements Orkest bewijst het tegendeel”, aldus het orkest. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november viert het Nijmeegs Amusements Orkest (NAO) een muzikaal feestje in ’t Mozaïek in Wijchen: It’s Showtime!

“Met een jubileumshow staan we stil bij een mooie geschiedenis van 125 jaar muziek maken. Het is december 1897 wanneer fanfare Ons Genoegen wordt opgericht door pastoor Zegers met als doel ‘het opluisteren van feesten en aankweken van kunstzin’. De pastoor steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of (kerk)banken en bereikt een groot publiek. In en om Hees houdt de fanfare al snel met succes meerdere optredens per jaar.”

Kijkend naar het NAO zoals dat tegenwoordig bestaat is het haast niet voor te stellen dat dit orkest voortkomt uit een dorpsfanfare die in vol ornaat feestelijke dagen opluisterde met marsmuziek, zelfs in de oorlogsjaren nog concerten gaf en op concours ging. 

“Vele repetitielokalen, muzikanten, muzikaal leider en optredens verder bevinden wij ons in het jaar 1977. Ons Genoegen bestaat 80 jaar en organiseert in de Nijmeegse Stadsschouwburg een feestelijke uitvoering met de naam: ‘Non Stop Music’. Waar de show begon met het vertrouwde orkest, werd het publiek na de pauze overdonderd door een nieuwe opstelling, eigentijdse kleding en een nieuwe muziekstijl. Het Nijmeegs Amusements Orkest was geboren.” 

Hoe zag de show er uit? Ruim 600 aanwezigen kregen een gevarieerd programma met zang, dans en presentatie. Leuk detail: meerdere muzikanten die destijds als jongeling meededen aan de show zijn nog steeds te beluisteren in het orkest.

“We spoelen 45 jaar door: NAO anno 2022. Een dynamisch orkest met bigbandbezetting, aangevuld met houten blaasinstrumenten en geweldige zangers. Door deze bezetting kan het orkest alle kanten op qua muziek genres. Wist u dat het NAO meer dan 2000 arrangementen in het repertoire heeft? Al sinds 1997 is het NAO onder bezielende leiding van Louis van de Waarsenburg. Vele arrangementen komen van zijn hand, waardoor de non-stop music shows door de jaren heen een genot voor het oor zijn geweest.”

Op 25 en 26 november vind de jubileumshow van het NAO plaats: It’s Showtime! “Voor de oude bekenden een goede reden om eindelijk weer van een Non-Stop Music Show van het NAO te komen genieten. Maakt u net kennis met het orkest? Dan bent u inmiddels vast nieuwsgierig geworden. Wat mag u verwachten van deze avond? Een zeer gevarieerd muzikaal programma: klassiekers, pop-nummers, musical; het NAO is van alle markten thuis. Kortom, een avond vol show, waarbij u niet stil kunt blijven zitten op uw stoel. Viert u dit feestje met ons mee?”

Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs: 16 euro. Tickets te boeken via www.nijmeegsamusementsorkest.nl

Het Moderne Nijmeegs Amusements Orkest. (Foto: NAO)