Spandoek langs de Spoorbrug in Nijmegen. 'Alle vluchtelingen welkom.'
Spandoek langs de Spoorbrug in Nijmegen. 'Alle vluchtelingen welkom.' Foto:

Herdenking vluchtelingen die stierven aan Europese grenzen

Algemeen

NIJMEGEN - Elk jaar sterven wereldwijd duizenden mensen bij pogingen om grenzen over te steken. Een groep Nijmegenaren nodigt iedereen uit om maandag 6 februari tussen 10.00 en 17.00 uur samen te komen in de Burchtstraat. Iedereen kan daar een moment nemen om stil te staan bij zij die stierven of verdwenen op de vlucht. Mensen die willen meewerken aan een herdenking volgend jaar kunnen zich melden.

“Op twaalf grote posters delen wij de gegevens van vluchtelingen die omkwamen bij hun tocht naar Europa: onder andere hun naam (als die bekend is), waar ze vandaan kwamen en hoe en waar zij omkwamen. Deze lijst is slechts een kleine greep uit het totaal aantal mensen dat hun leven heeft gelaten door Fort Europa. En toch is het al enorm indrukwekkend. Het geeft een belangrijke boodschap: zij zijn mensen, geen cijfers”, vertelt Lola Naser, één van de initiatiefnemers.

Internationale ‘CommemorAction’

De herdenking in Nijmegen is onderdeel van een wereldwijde actie. Missing At The Borders roept op om in zoveel mogelijk plaatsen ‘CommemorActions’ te organiseren. Vrij vertaald: herdenkingsacties. Onder andere in Calais (Frankrijk) en Zarzis (Tunesië) komen mensen samen om te herdenken, te rouwen en stil te staan bij de onrechtvaardigheden wereldwijd.

“Daarnaast is deze dag een moment om aandacht te vragen voor het gevaar van grenzen. Nederland en andere EU-landen zijn verantwoordelijk voor systematische schending van mensenrechten door deportaties, het verder sluiten van de EU-grenzen, het gewelddadig weren van vluchtelingen aan de grens en door onmenselijke opvang”, vindt Naser. “Doden aan de grenzen zijn het resultaat van politiek beleid, van keuzes van Nederlandse en Europese beleidsmakers. Wij roepen op tot bewegingsvrijheid voor iedereen.”

De datum van deze herdenkingsactie, 6 februari, is de dag dat in 2014 een bloedbad plaatsvond in Tarajal. Zeker veertien mensen werden gedood door de Spaanse grenspolitie toen zij de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Ceuta probeerden over te steken. De agenten zijn na jaren procederen vrijgesproken. 

Demonstratie op de Grote Markt in september 2022 tegen racisme in het vluchtelingenbeleid.