De speciale luiercontainers en een luierinzamelwagen.
De speciale luiercontainers en een luierinzamelwagen. Foto: Dar

Vanaf 1 maart gratis scheiden van luiers en incontinentiemateriaal

Algemeen

NIJMEGEN - Vanaf 1 maart haalt Dar in de hele gemeente Nijmegen luiers en incontinentiemateriaal gescheiden op. 

“De gemeente Nijmegen en Dar zorgen graag samen met inwoners voor minder restafval. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder we overhouden. Inwoners van gemeente Nijmegen scheiden hun afval al goed. Dit kunnen zij vanaf 1 maart nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. Zo kunnen we meer afval gebruiken als grondstof. Sinds 2021 was het scheiden van luiers bij 11 kinderdagverblijven al een proef. Dit breidt Dar nu verder uit in de hele gemeente Nijmegen”, aldus Dar.

Gratis zakken 

Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze kunnen zij op verschillende locaties gratis ophalen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken, apotheken en kinderdagverblijven. In de luierzakken mogen alleen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal.

Luiercontainer openen met afvalpas 

Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Nijmegen. Inwoners openen de luiercontainer met de afvalpas. Dat is dezelfde pas die inwoners gebruiken bij een bezoek aan de milieustraat of het openen van een ondergrondse restafvalcontainer.

Inwoners hebben toegang nodig om de luiercontainer te openen. Zij vragen digitaal toegang voor het gebruik van de luiercontainer via www.dar.nl/luiers. Vanaf 1 maart kunnen inwoners gebruik maken van de luiercontainer.

Afval als grondstof 

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt plastic korrels van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!”

Meer weten? Bijvoorbeeld over de locaties waar de luierzaken te verkrijgen zijn en op welke plekken de containers staan: www.dar.nl/luiers

Campagnebeeld.