Vlnr. Ap Willemsen, Mireille Vaal, Lies Tonino en Linda Poelmann in de huiskamer van het Marikenhuis.
Vlnr. Ap Willemsen, Mireille Vaal, Lies Tonino en Linda Poelmann in de huiskamer van het Marikenhuis.

Marikenhuis Nijmegen: ‘We willen dit jaar meer naar buiten treden’

Algemeen

NIJMEGEN - Het Marikenhuis in Nijmegen start het nieuwe jaar voortvarend. Er komt een vernieuwde website, een nieuwe naam, een nieuwe bestuursvoorzitter en er zijn tal van nieuwe ideeën. Maar eerst maar eens die nieuwe naam: Marikenhuis, centrum voor leven met en na kanker. 

Door Marcel Witlox

“In de coronatijd was het natuurlijk een stuk stiller en waren we deels gesloten. We mochten wel op afspraak mensen ontvangen en de groepsbijeenkomsten gingen gewoon door. Alleen de open inloop verviel. En dat hebben we gemerkt.”

“Mochten we in voorgaande jaren gemiddeld vijfentwintighonderd gasten welkom heten, in 2022 waren dat er nog maar duizend. Dit jaar mikken we op het dubbele. We merken wel dat de mensen nog wat voorzichtig zijn. De loop moet weer een beetje op gang komen.”

Aan het woord zijn vrijwilliger Lies Tonino, voorzitter Ap Willemsen, secretaris Linda Poelmann en bestuurslid Mireille Vaal. Ze kunnen bijna niet wachten: het jaar 2023 wordt het jaar waarin het Marikenhuis tal van nieuwe projecten wil uitvoeren. 

Naar buiten

“Onze bestaande activiteiten en inloop blijven natuurlijk bestaan. Daarnaast gaan we ons meer bezig houden met outreachend werken.” Een term die om verklaring vraagt. Sommige kwetsbare doelgroepen worden door het Marikenhuis niet of ontoereikend bereikt. Met outreachend werken wil Marikenhuis letterlijk meer naar buiten treden en meer mensen bereiken die anders niet bij het Marikenhuis zouden aankloppen.

Een voorbeeld van dat outreachend werken is de samenwerking die wordt gezocht met het Radboud UMC. “Zo hebben wij het voornemen om als Marikenhuis meer zichtbaar te zijn in het Radboud UMC. Zodat bijvoorbeeld patiënten na een slecht nieuws gesprek of behandeling kunnen aankloppen bij onze vrijwilligers voor steun en informatie. Of gewoon een luisterend oor.” 

‘Mobiel Marikenhuis’

“We zijn nog volop in gesprek met het ziekenhuis en hun eigen vrijwilligers om te kijken hoe dat concreet vorm te geven. Je zou kunnen denken aan aanwezigheid op de dagbehandeling oncologie. Of aan een soort ‘mobiel Marikenhuis’ want kankerpatiënten liggen niet alleen op de afdeling oncologie maar verspreid over allerlei verschillende afdelingen.” 

“We gaan niet voor promotie van het Marikenhuis maar willen de patiënten optimaal ondersteunen. We hopen dit project nog dit jaar van de grond te krijgen. In Arnhem en Ede wordt al volop samengewerkt met ziekenhuizen. Op korte termijn gaan we hierover ook met het CWZ in gesprek.”

De vrijwilligers van het Marikenhuis merken dat het een uitdaging is om mensen met een niet-westerse culturele achtergrond te bereiken. 

Kanker is nog steeds niet in alle kringen goed bespreekbaar

“We merken dat mensen met een niet-westerse culturele achtergrond een andere beleving hebben bij kanker. Alleen al het woord kanker wordt vaak niet eens genoemd of alleen in een hele kleine familiekring besproken. We proberen via bestaande instellingen zoals Bindkracht10 contacten te leggen met die mensen om zo ook met hen in gesprek te raken. Om te kijken waaraan zij behoefte hebben en welke specifieke vormen van ondersteuning het Marikenhuis hen kan bieden”, aldus het enthousiaste viertal.      

AYA groep

Een andere doelgroep met een eigen problematiek, ‘taal’ en specifieke vragen is de AYA-groep. AYA staat voor Adolescents and Young Adults. Deze doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 18 en 39 jaar.  

“Het is voor ons de uitdaging om ook deze groep aan te spreken en samen met hen te zoeken naar de juiste vormen van ondersteuning. We moeten zoeken naar manieren waarop we elkaar kunnen ontmoeten. Daarvoor moeten we andere middelen inzetten dan welke we nu aanbieden. Denk aan filmpjes en gebruikmaking van social media. Hierbij werken we samen met het AYA team van het RadboudUMC. Het moet een vorm zijn die bij hun belevingswereld past. Vaak is het voor deze jongeren al genoeg om bij elkaar te komen en het samen gezellig te hebben.”  

Inloop én huisbezoek          

Het Marikenhuis biedt open inloop. Iedereen is welkom van maandag t/m donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. In de gezellige huiskamer kan men een kop koffie drinken, met een vrijwilliger een gesprek aanknopen of een boek lezen. 

“Dit jaar willen we zelf actief op pad. We willen er als Marikenhuis meer op uit en huisbezoeken afleggen. Via onze eigen adressenlijst willen we mensen die we al lang niet meer hebben gezien gaan benaderen met de vraag waaraan zij nu behoefte hebben. Maar ook via bijvoorbeeld Stips, Buurtteams, Thuiszorg en huisartsen willen we mensen benaderen die baat kunnen hebben van de kennis en de activiteiten van het Marikenhuis. Mensen die ons anders niet zo snel weten te vinden of om allerlei redenen niet meer naar ons toe kunnen of willen komen.”   

“Nu corona achter ons ligt wil het Marikenhuis in de regio Nijmegen weer de Marikencafés opstarten. Ook zo werken we aan onze bekendheid. En bij het vergroten van die bekendheid speelt internet natuurlijk een belangrijke rol. Zoals onze eigen website. En ook daar worden dit jaar stappen gezet. De naam Marikenhuis en de roze steunkleur die wij gebruiken maakt dat veel mannen denken dat wij er alleen zijn voor vrouwen. Niets is minder waar. Reden om onze huisstijl en website aan te passen. Die vernieuwde website is eind februari online. Wat blijft is het vertrouwde emailadres.”       

Plannen en ambities genoeg. Geen wonder dat het Marikenhuis wel nieuwe vrijwilligers kan gebruiken. Marikenhuis, centrum voor leven met en na kanker, is gevestigd aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. 

Voor meer informatie, activiteiten én opgave als vrijwilliger, ga naar www.marikenhuis.nl. Tijdens openingstijden telefonisch bereikbaar via 024 - 3031 522.