De acht kandidaten met in het midden winnares Amy Oduro.
De acht kandidaten met in het midden winnares Amy Oduro. Foto:

Amy Oduro wint regionale finale Nationale Voorleeswedstrijd

Algemeen

NIJMEGEN - Amy Oduro van basisschool De Lanteerne uit Nijmegen heeft de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in het Barghse Huus in ’s-Heerenberg. Amy gaat nu door naar de provinciale finale en maakt kans om Nationale Voorleeskampioen 2023 te worden.

De acht kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door het presentatie duo Funniematie naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Terwijl Funniematie het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Henk Groote gesproken.

Amy las een fragment voor uit het boek ‘Juf Braaksel en de geniale ontsnapping’ van Carry Slee. De jury vond dat zij een kalme, mooie stem had, boeiend voorlas en rustmomenten durfde te nemen waardoor je in het verhaal werd gezogen. Amy is één van de deelnemers aan de provinciale finale die op 17 april gehouden wordt in het Posttheater in Arnhem

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. “Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren”, aldus de organisatie.