Academiedirecteur Manon Eustatia met de winnaars studenten individueel (1ste, 2de en 3de plaats) .
Academiedirecteur Manon Eustatia met de winnaars studenten individueel (1ste, 2de en 3de plaats) . Foto: Oscar Bosman

Studente Beau Maes en HAN-docent Kees Wisse winnaars HAN Juridisch Dictee 2023

Algemeen

NIJMEGEN - Ruim 120 deelnemers, overwegend studenten van de bacheloropleiding HBO-Rechten, namen op 21 maart in De Vereeniging in Nijmegen deel aan de tiende editie van het HAN Juridisch Dictee. Beau Maes eindigde bij de categorie studenten als eerste met 20 fouten. Zij kreeg 250 euro en een meeloopdag bij de Rechtbank Gelderland cadeau. Bij de categorie ‘professionals’ was docent HBO-Rechten Kees Wisse met 5 fouten de winnaar.

De pittige tekst vormde voor de deelnemers al meteen een uitdaging door zinsneden als ‘de ’s avonds feeëriek geïllumineerde Vereeniging’ en ‘acte de présence’. De boodschap was eigenlijk dat via programma’s als De Rijdende Rechter de ivoren toren wat minder hoog wordt: ‘Vrouwe Justitia komt hiermee de veelal door een bekend Zweeds warenhuis van meubilair voorziene woonkamer in’. Vooral formuleringen als ‘proëmium’ en ‘65+-er’ bleken lastig voor de deelnemers. De tekst werd geschreven door Gerard van Keeken, hoofddocent Staats- en bestuursrecht bij de opleiding HBO-Rechten. Het dictee werd dit jaar voorgedragen door de bekende TV-rechter mr. Frank Visser. 

Interview met mr. Frank Visser

Na het dictee en een korte pauze nam mr. Frank Visser de zaal mee in zijn leven als rechter. Met wat prikkelende vragen door mr. drs. Steef Verheijen, hoofddocent bij HBO-Rechten, zette hij de zaal aan het denken. Vragen als ‘hoe word je televisierechter en mag dat zomaar?’ en ‘waarom draagt u vaak een hoed?’ passeerden de revue. 

Studente Sterre Nagtegaal zat in de zaal en vroeg naar zijn favoriete juridische term: ‘in alle redelijkheid’. Mr. Frank Visser sloot af met een mooie boodschap voor de studenten: “Als de trein voorbijkomt, spring erop! Dus: lef hebben en niet denken dat je iets niet kunt. Als het niet goed is, spring je er gewoon weer af!”

Jubileumeditie en actie Voedselbank

“De HAN wil dat de studenten gehoord, gezien en gekend worden en we willen studenten opleiden tot maatschappelijk betrokken wereldburgers. We zetten ons gezamenlijk in ‘Voor een slimme, schone en sociale wereld van morgen’, dit is ook het Koersbeeld van de HAN. De Academie Rechten sluit zich daar volledig bij aan. Daarom vierden we deze jubileumeditie van het HAN Juridisch Dictee niet alleen in eigen kring, maar ook met de inwoners van de regio Nijmegen. Per deelnemer heeft de Academie Rechten 2,50 euro aan de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe gedoneerd en het bedrag is fors verhoogd door de academie.” 

Jan van Halder, voorzitter van de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe kreeg een cheque van 1000 euro uitgereikt door academiedirecteur Manon Eustatia. 

Live muziek 

Na afloop was er voor iedereen een drankje, hapje en live muziek van Mareen Music in de sfeervolle entourage van de Vereeniging. Rond de klok van vijf uur werden de winnaars in het zonnetje gezet. 

De uitslagen

Winnaars studenten individueel

1e: Beau Maes (20 fouten)

2e: Marnix van der Veen (21 fouten) 

3e: Jennifer Gerrits (25 fouten) 

Winnaars studententeams 

1e: Team Fledimi (Emily Anderson, Fleur van den Broek, Diederik Stronks): gemiddeld 28,3 fouten 

2e: Team Lotte en Acky (Lotte Gussinklo en Acky Wiggers): gemiddeld 28,5 fouten 

3e: Team Oprecht Begrijpelijk (Julia Moolenaar, Denice Bouwman, Cas Aalders, Jasper van der Weegen): gemiddeld 29 fouten 

Winnaar professionals individueel 

1e: Kees Wisse (5 fouten) 

Winnaars professionals team 

Toga Team (Sandra Overkamp en Marijke Braaksma): gemiddeld 12,5 fouten 

Jan van Halder, voorzitter van de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe neemt de cheque van 1000 euro in ontvangst door academiedirecteur Manon Eustatia.
Docent HBO-Rechten Steef Verheijen interviewt mr. Frank Visser na het schrijven van het dictee.