Saxion-studenten onderzoeken het Weezenkerkhof Neerbosch.
Saxion-studenten onderzoeken het Weezenkerkhof Neerbosch. Foto: Anne-Marie Jansen

Grondige zoektocht naar verloren graven

Algemeen

NIJMEGEN - Op de protestantse instituutsbegraafplaats Weezenkerkhof Neerbosch (1879) wordt sinds maart 2022 onderzoek gedaan naar de verloren graven. Dit in samenwerking met TU-Delft en Saxion uit Deventer. Men is op zoek naar een begraafpatroon om te achterhalen waar de overleden kinderen en personeelsleden begraven liggen. 

De begraafplaats is vanaf 2019 in eigendom van Stichting Memento Mori. De stichting zorgt voor revitalisatie, onderhoud en onderzoek. Op de begraafplaats zijn nog 42 zichtbare grafstenen aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat er op het Weezenkerkhof waarschijnlijk 530 mensen begraven liggen, maar waar liggen zij begraven?

Vorig jaar startte TU-Delft een onderzoek en is de ondergrond van het oude deel van de begraafplaats doorzocht. De geavanceerde grondradar-apparatuur kon echter geen uitstelsel geven. Toen kwam Saxion in beeld. Drie Saxion archeologie-studenten hebben op indicatie van de hoogleraren van de TU-Delft vervolgonderzoek gedaan. De nieuwsgierigheid was gewekt, maar antwoorden bleven uit. Saxion deed daarom een voorstel: deelname aan een Smart Solutions Semester, een interdisciplinaire samenwerking binnen de Saxion opleidingen. Vijf studenten schreven zich in (twee studenten archeologie, twee forensisch en een ICT-student). Een unieke samenwerking van TU-Delft, Saxion Deventer en Stichting Memento Mori.

Begin 2023 start de Smart Solutions Semester-opdracht: ‘Search for lost graves’. De studenten hebben regelmatig een ‘velddag’ en werken dan op locatie. Op dinsdag 16 mei werden geofysische metingen uitgevoerd. Het is graven zonder dat er een schop de grond in hoeft. Info: www.weezenkerkhof.nl.