Het Rotary team Peuken Pakken.
Het Rotary team Peuken Pakken. Foto: Martin de Bijl

‘Peuken Pakken’ in Nijmeegse binnenstad

Algemeen

NIJMEGEN -  Rotary clubs in Nijmegen zijn afgelopen zaterdag gestart met de opruimactie ‘Peuken Pakken’ in de binnenstad van Nijmegen. De Wijkhelden van Dar hebben de materialen ter beschikking gesteld. De Rotary leden gaan voortaan elke eerste zaterdag van de maand peuken opruimen. Want het bleek hard nodig. Vele emmers vol peuken zijn al verzameld, maar er liggen er nog duizenden.

“Een groot deel van het zwerfafval bestaat uit sigarettenpeuken. Deze peuken veroorzaken aanzienlijke schade aan het milieu. Stoppen met roken is de beste oplossing. Maar zolang er nog rokers zijn, liggen er peuken op straat. Ongeveer driekwart van de sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat, worden niet opgepakt door de veegmachines en belanden daardoor in het milieu. Door de giftige stoffen die achterblijven op de peuken en de plastics waar het filter van gemaakt is, vormen peuken een forse bedreiging voor de natuur en dieren”, aldus de initiatiefnemers. 

EndPlasticSoup is een internationaal Rotary initiatief dat al door honderden Rotary clubs wereldwijd ondersteund wordt. De Rotary ambitie is dat er in 2050 geen plastic soep meer is in de oceanen en zeeën. En dat er geen plastic afval meer is in onze rivieren, parken, bossen en op de straten. Rotary, Rotaract & Interact Clubs uit de hele wereld helpen mee om het plastic probleem op te lossen en te voorkomen. Ook de Rotary clubs in deze regio werken hier aan mee op diverse manieren: verminderen van plastic, promoten van andere verpakkingsmaterialen en opruimen van zwerfafval.