Logo brugnijmegen.nl


Hans Steeman, voorzitter werkgroep duurzaamheid en energie, en Winnie de Jager, voorzitter stichting De Getijden, voor de voormalige basisschool.
Hans Steeman, voorzitter werkgroep duurzaamheid en energie, en Winnie de Jager, voorzitter stichting De Getijden, voor de voormalige basisschool.

Burgers verbouwen voormalige basisschool

De Lourdes basisschool aan de Veldstraat in Nijmegen wordt verbouwd. Stichting De Getijden heeft het pand aangekocht en wil er 17 duurzame en levensloopbestendige woningen realiseren. Vorige week was de aftrap voor de verbouwing.

Vijf jaar geleden ontstond bij de initiatiefnemers (een groep burgers) het gedurfde en vernieuwende plan om een gebouw te kopen om daar samen te gaan wonen. "Geen commune, maar wel betrokken bij elkaar. Met gezamenlijke ruimtes als een huiskamer en een gemeenschappelijke tuin" zegt Peter Helmink, secretaris van de stichting.

De initiatiefnemers meldden zich met hun plan bij de gemeente Nijmegen dat inzichtelijk heeft welke gebouwen de komende jaren leegkomen en eventueel beschikbaar zijn voor een andere bestemming, bijvoorbeeld wonen. Zo kwam het dat de groep met een aantal adressen in de hand op een zaterdagmiddag de stad doorkruiste. Het oog viel direct op de Lourdes-basisschool. "Een mooi oud gebouw met prachtige bomen eromheen. Dat zagen we helemaal zitten. Cruciaal was de subsidie van de provincie voor een haalbaarheidsstudie en de hulp van de gemeente. Steun van de overheid is heel prettig", aldus voorzitter De Getijden Winnie de Jager.

Gebouw blijft behouden

Wethouder Bert Velthuis: "Ik ben blij dat een karakteristiek gebouw met veel historie voor Nijmegen behouden blijft. Bovendien past deze vorm van woningbouw goed bij een moderne manier van denken over wonen en bouwen. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is een hele directe manier van bouwen die de woonconsument centraal stelt als afnemer, initiatiefnemer en producent van zijn eigen woning. Dat past bij een woningmarkt die roept om meer flexibele en soms ook onorthodoxe oplossingen."

Josan Meijers, gedeputeerde van provincie Gelderland, benadrukt de voorbeeldfunctie: "Dit is een fantastisch voorbeeld van een nieuwe manier van denken en handelen als het over woonbehoeften gaat. Mensen zoeken naar nieuwe woonvormen en willen daarbij voorzieningen delen. Daarnaast groeit het aanbod van leegstaand vastgoed in Gelderland. De uitdaging is om dit soort gebouwen en bestaande huizen klaar te maken voor de woonwensen van de toekomst. Levensloopbestendig, dus voor de rest van je leven, en duurzaam. Zo komt er bijvoorbeeld bij De Getijden geen gasaansluiting. Het was een kwestie van lange adem en doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. Hulde daarvoor. Ik ben trots dat we daaraan een bijdrage hebben kunnen leveren."

Provincie Gelderland ondersteunt initiatiefnemers die samen willen (ver)bouwen. Ook voor de komende jaren is er geld beschikbaar voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Deze CPO-regeling is onderdeel van het provinciale programma SteenGoed Benutten, het programma dat ruimte biedt aan initiatieven en leegstand van vastgoed aanpakt.

www.cpodegetijden.nl

Reageer als eerste
Meer berichten