Bezoekers kunnen kiezen uit een programma barstensvol activiteiten, zowel binnen als buiten. Van een escaperoom of het 3D-printen van een pannenkoek tot een VLOG-wedstrijd.
Bezoekers kunnen kiezen uit een programma barstensvol activiteiten, zowel binnen als buiten. Van een escaperoom of het 3D-printen van een pannenkoek tot een VLOG-wedstrijd. (Foto: Christine Kieviet)

Techniekdag in Technovium

Nijmegen - Na virtual reality komt mixed reality. Een mengeling van echt en onecht. Je hebt er een Hololens voor nodig, die je kunt uitproberen tijdens de Techniekdag Nijmegen op zaterdag 30 september in het Technovium. "De Hololens is één van de leuke primeurs dit jaar, maar er is natuurlijk nog veel meer te beleven voor jongens én meisjes van 6 tot 16 jaar, hun ouders en docenten."

Mixed reality is al weer een stap verder dan virtual reality. Met de Hololens van Microsoft ontstaat een bijzondere mengeling van de echte wereld en fantasie. "Over wat je ziet, wordt als het ware een digitale laag geprojecteerd", zegt Wil Meertens. "Er kunnen dus ineens monsters uit de muur van je kamer kruipen. Of je kunt je huis vol hangen met schilderijen van Vincent van Gogh."
De hololens is één van de primeurs op de Techniekdag Nijmegen op zaterdag 30 september in het Technovium aan de Heyendaalseweg in Nijmegen. "We zijn blij dat ICT-bedrijf Scholten Awater uit Wijchen met deze innovatieve lens naar de Techniekdag komt", vertelt Meertens. Hij is verbonden aan het Junior Technovium en één van de organisatoren van de negende Techniekdag Nijmegen.
Technische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op.

Denk ook aan elektrische auto's, vrachtwagens, fietsen en schepen of aan de overstap van fossiele naar duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Tel daar de toenemende invloed van ICT bij en het is duidelijk dat er in het bedrijfsleven grote vraag is naar goed opgeleide professionals. Onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven laten op de Techniekdag Nijmegen zien, wat er mogelijk is. De Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het ROC Nijmegen pakken uit, ruim vijftig bedrijven zijn eveneens van de partij.
De Techniekdag Nijmegen is in negen jaar uitgegroeid tot een familie-doe-dag, die vorig jaar ruim vierduizend bezoekers trok. "De belangstelling voor techniek groeit. Ook bij meisjes", constateert Meertens. "Door techniek te combineren met creativiteit, wek je ook hun interesse. Denk aan grafisch design, 3D-printen en het maken van sieraden met laserprinten."

Meisjes kunnen op de Techniekdag kennis maken met Technika 10, de meidentechniekclub van het Technisch Creatief Centrum Nijmegen.
Bezoekers kunnen kiezen uit een programma barstensvol activiteiten, zowel binnen als buiten. Van een escaperoom of het 3D-printen van een pannenkoek tot een VLOG-wedstrijd, edelsmeden, sleutelen aan een auto of het bedienen van een heftruck.
Meer weten? Kijk op: www.techniekdag.nl/nijmegen