Logo brugnijmegen.nl


In 'Het Café' van het ROC Nijmegen beleven Rick, Daisy, Ivo en Stijn (v.l.n.r.) alvast wat voorpret voor de regionale voorronde van het NK Biertappen. 'Het Goffertstadion verandert binnenkort van 'Bloedkuul' in 'Bierkuul'. (foto: Jimmy Israël)
In 'Het Café' van het ROC Nijmegen beleven Rick, Daisy, Ivo en Stijn (v.l.n.r.) alvast wat voorpret voor de regionale voorronde van het NK Biertappen. 'Het Goffertstadion verandert binnenkort van 'Bloedkuul' in 'Bierkuul'. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israël)

Welke Nijmegenaar tapt de beste?

Nijmegen - "Een biertje tappen is niet zo simpel als het lijkt, want je moet gevoel hebben voor techniek en presentatie. In deze wedstrijd wil ik jonge professionals in de horeca kennis laten maken met de kunst van het tappen van een perfect pilsje." Ivo Thijssen reist het hele land door om met workshops trainingen te geven in productbehandeling, verkoop en presentatie van bier. Op maandag 16 oktober houdt hij in De Gaanderij van het Goffertstadion de regionale biertapwedstrijd. Deelnemers maken kans op een finaleplek in de NK Biertappen op de HORECAVA in Amsterdam.

"De jury let op maar liefst vijfendertig punten als het gaat om een perfect pilsje", legt Ivo uit. "Nauwgezet kijken ze naar de voorbereiding, zoals het neerzetten van de viltjes en het schoonspoelen van de glazen. Techniek en hygiëne zijn belangrijk als het gaat om het vullen van het vaasje of het fluitje. Tot slot is presentatie een niet te onderschatten element, want het logo goed zichtbaar moet zijn voor de gasten als het bier wordt uitgeserveerd."

Drie jonge deelnemers zijn Daisy Willems, Stijn van Hoorn en Rick van Megen. Zij volgen de opleiding tot horeca ondernemer/manager op het ROC Nijmegen. Met gezonde spanning kijken zij uit naar de wedstrijd. "Biertappen betekent een protocol zorgvuldig afwerken. De jury kijkt goed naar alle onderdelen van het tappen en daarom neem ik elke avond voordat ik ga slapen door welke handelingen ik uitvoer, als ik achter de bar sta", vertelt Stijn.

Het is de uitdaging om het product zo mooi mogelijk te presenteren, legt Daisy uit: "Bier tappen is leuk, juist omdat er zoveel techniek bij komt kijken. Het is in ieder geval veel spannender dan het inschenken van een glas wijn", lacht ze.

"Het gaat ook om de beleving van het drankje. Bier is niet voor niets zo populair en het hoort echt bij een goed feestje. Bierdrinkers zijn veelal leuke mensen. Deze wedstrijd is voor onszelf een hele beleving en een leuke leervorm om ons vak onder de knie te krijgen", vertelt Rick.

De drie studenten zijn nog maar zestien jaar oud en mogen daarom hun getapte meesterwerken niet zelf opdrinken. "Daar zijn we nog niet oud genoeg voor, maar voor onze opleiding en voor het werk mogen wij zelf wel achter de tap staan en het drankje serveren. Na het vertonen van onze tapkunsten zullen we de glazen moeten uitdelen aan onze ouders en docenten die ons komen aanmoedigen. En dat vinden ze vast geen straf."

De tapwedstrijd begint om 12.00 uur met intappen en is gratis voor deelnemers én toeschouwers.

www.tapwedstrijd.nl/inschrijven-wedstrijd/

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox