Logo brugnijmegen.nl


Wethouder Helmer krijgt de 'gouden knijper' van Manja Bente, Jeroen van Zuylen en Damiaan Messing van Actie Schone Waal.
Wethouder Helmer krijgt de 'gouden knijper' van Manja Bente, Jeroen van Zuylen en Damiaan Messing van Actie Schone Waal.

Compliment voor gemeente

Nijmegen - Actie Schone Waal heeft de gemeente Nijmegen gecomplimenteerd met de aanpak van het zwerfafval op de Waalstranden van de Stadswaard.

De actiegroep beheerde de afgelopen drie jaar een online opruimkalender waarmee de Waalstranden bijna 90 keer zijn opgeruimd door meer dan 500 Nijmegenaren. Begin dit jaar hield de actiegroep ermee op, omdat de problematiek te groot werd voor een groep vrijwilligers. "Inmiddels laten de gemeente Nijmegen - mede op aandringen van de gemeenteraad - de Dar en stichting Dagloon zeer regelmatig de stranden opruimen. Ook hangen er zakjes aan het begin van het natuurgebied waarmee bezoekers zelf kunnen helpen. Die combinatie van burgerinitiatief en overheidsoptreden blijkt te werken: de stranden liggen er doorgaans goed opgeruimd bij. De gemeente verdiende dan ook een compliment", aldus de actiegroep. Wethouder Helmer (openbare ruimte) kreeg de 'gouden knijper' cadeau: een goud gespoten afvalknijper die sinds eind 2015 van organisatie naar organisatie werd doorgegeven met de belofte een uurtje te komen opruimen.

"Een dubbel gevoel blijft over: het zwerfafval wordt opgeruimd, maar het kost de gemeenschap veel geld. Het is triest dat mensen hun eigen troep niet opruimen en achterlaten in de natuur. De gemeente en Staatsbosbeheer gaan daarom vaker boetes uitdelen al is het lastig om mensen op heterdaad te betrappen."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox