Stevenskerk krijgt pop-upmuseum

"Nijmegen is rijk aan persoonlijke verhalen uit WO2. De droevige gebeurtenissen worden afgewisseld met mooie momenten die blijken uit bijvoorbeeld de liefdesbrieven van Amerikaanse soldaten aan onze jonge stadsgenotes. Met een tijdelijk museum laten wij alle kanten van onze stad in de oorlog zien."

NIJMEGEN - Oktober viert de maand van de geschiedenis. Landelijk sluiten steden hierbij aan onder het thema 'grenzen'. Ook 024 Geschiedenis doet mee met een pop-up museum in de Stevenskerk. Op 15 oktober laat deze eendaagse expo zien hoe grenzen in de breedste zin van het woord een rol spelen tijdens de tweede wereldoorlog. "Er zijn natuurlijk de fysieke landsgrenzen die Nederland en Duitsland van elkaar scheidt, maar je kunt ook denken aan grenzen tussen goed en fout, de dynamische grenzen van de frontlinie en de brandgrens die ontstaan is door het bombardement in de binnenstad", legt Wouter Daemen uit.

Hij is archivaris bij het Regionaal Archief Nijmegen en mede-organisator bij 024 Geschiedenis.
De kracht van het tijdelijke museum ligt in de kleine persoonlijke verhalen en unieke voorwerpen, vertelt initiatiefneemster en educatief medewerker in het Van 't Lindenhoutmuseum Jacoline Zilverschoon. "Maar liefst tien organisaties werken samen. Zo stelt het Nationaal Bevrijdingsmuseum voor het eerst een uniform en medailles tentoon van de Amerikaanse soldaat Manning Haney. Tezamen met de telegram die zijn moeder na zijn overlijden ontving, vertelt dit museumstuk hoe hard de situatie aan de frontgrenzen kon zijn."

Met een breed programma is deze dag interessant voor jong en oud. "Stadswandeling Nijmegen organiseert een rondleiding 'Vlucht over de grens' en er zijn diverse kinderactiviteiten zoals een spionagetraining. Experts vertellen de bezoekers over Nijmegen in de tweede wereldoorlog. Tegen een kleine betaling ervaar je hoe het is om met een Willys-jeep over de oude en nieuwe Waalbrug mee te rijden", vertelt Wouter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden