De wijk Willemskwartier, die nog steeds in rap tempo aan het veranderen is door nieuwbouw, verdient een mooie dag."
De wijk Willemskwartier, die nog steeds in rap tempo aan het veranderen is door nieuwbouw, verdient een mooie dag."
In gesprek met de burgemeester

100 jaar Willemskwartier: 'Een Nijmeegse wijk bij uitstek'

Aankomend weekend is burgemeester Bruls te gast in het Willemskwartier, waar een feest is ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de wijk. De burgemeester licht toe waarom zulke momenten belangrijk zijn.

Wat gaat u doen?
Ik ben gevraagd om aanwezig te zijn bij de viering van 100 jaar Willemskwartier en ik ben er dan ook voor een deel van het programma graag bij. Ik hoop en verwacht eigenlijk in een wijk als het Willemskwartier dat het druk wordt met wijkbewoners, zowel van vroeger als van nu. Zulke gelegenheden zijn voor een wijk belangrijke mijlpalen, waarin bewoners samen wat kunnen doen en elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten.
 

Waarom is dat zo belangrijk?
Ik zeg eigenlijk al sinds ik hier burgemeester ben: Nijmegenaren maken de stad. Niet het gemeentebestuur, niet de grote bedrijven of organisaties zijn het belangrijkst bij het vormen van het karakter van een stad, maar dat zijn de mensen zelf. En het Willemskwartier is natuurlijk een Nijmeegse wijk bij uitstek. Wie kent de naam niet, die in heel Nijmegen bekend en beroemd is? En als je dan eens kijkt naar 100 jaar, dan zie je daar eigenlijk in een notendop ook de Nijmeegse geschiedenis aan je voorbijtrekken. Van de bouw van de eerste woningen, de komst van de eerste auto's, de sociale samenhang, de problemen die er ook waren, het leed dat ook deze wijk trof in de Tweede Wereldoorlog, de naoorlogse jaren, tot de huidige tijd met wijkbewoners die uit alle windstreken van onze aardbol komen, de renovatie en nieuwbouw, het prachtige nieuwe wijkcentrum met de naam 't Hert, kan het nog Nijmeegser? En alles komt dan bij zo'n viering samen; het nostalgische verlangen naar vroeger tijden, maar ook de drang naar voren, de wil om samen met de huidige bewoners het beste van de toekomst te maken. Prachtig!
 

Is het Willemskwartier daar uniek in?
Nee, dat ook niet. Vorig jaar hebben we 50 jaar Dukenburg gevierd, en ook dat leverde prachtige initiatieven op, met oog voor zowel verleden als toekomst. Veel initiatieven hebben toen bewoners dichterbij elkaar gebracht. Ik hoop en verwacht dat zaterdag voor het Willemskwartier ook zo'n dag wordt. De wijk, die nog steeds in rap tempo aan het veranderen is door nieuwbouw, verdient een mooie dag. Aan de inwoners zal het niet liggen, want ik ken de Willemskwartierders als enthousiaste mensen. Ik hoop er weer heel wat te spreken!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden