Logo brugnijmegen.nl


(Foto: SP/Sam van der Wal)
(Foto: SP/Sam van der Wal)

Aldenhof op de bres voor behoud lijn 4

Nijmegen - Bewoners van de wijk Aldenhof willen dat buslijn 4 van hun wijk naar de stad blijft rijden. Ze hebben zich verenigd in een buurtcomité dat zich, met steun van SP Nijmegen, gaat inzetten voor behoud van de buslijn. Er zijn al bijna 350 handtekeningen gezet. De buurtbewoners willen Breng en de Nijmeegse politiek duidelijk maken dat buslijn 4 moet blijven rijden.

Breng wil lijn 4, die nu nog van Aldenhof door Hatert naar het centrum rijdt, inkorten tot pendeldienst naar station Dukenburg. Vanaf het station rijdt er dan twee keer per uur een 8-persoons busje maar na 21.00 uur en op zondag helemaal niet meer. Tijdens een buurtavond was de stemming duidelijk. Een van de bewoners: "Wij voelen ons gepakt. Aldenhof heeft al zo weinig voorzieningen, en nu pakken ze ons ook de bus nog af. Wij willen een verbinding naar de weekmarkt in Hatert, naar het centrum en naar de ziekenhuizen." Een andere bewoner: "Wanneer we het nu pikken dat er een kleine bus als pendelbus gaat rijden, dan weten we dat de bus een jaar later helemaal verdwijnt. Wij willen geen halve maar een hele bus."

Yurre Wieken, SP-gemeenteraadslid en inwoner van Aldenhof: "Door het verdwijnen van buslijn 4 wordt de wijk Aldenhof slechter bereikbaar. Iedere wijk zou een directe verbinding naar het stadscentrum moeten hebben. Straks moeten mensen overstappen bij station Dukenburg. Dat betekent extra kosten en verlies van reizigers."

"Niet alleen het centrum wordt veel bezocht door bewoners van Aldenhof. Met lijn 4 reizen ook veel mensen naar Hatert om te winkelen. En naar de Sint Jacobslaan, om van daaruit te lopen naar het Radboud-ziekenhuis. Nu al klaagt men dat het Radboud en het Canisius vanuit de wijk moeilijk te bereiken zijn. Dat wordt met het schrappen van lijn 4 alleen maar lastiger." Eerder stelde SP-raadslid Matthias van Hunnik al vragen aan het stadsbestuur over de toekomst van lijn 4.

De gemeente zou zich volgens Wieken moeten inzetten voor de bewoners van Aldenhof. "Dit besluit is door Breng genomen met goedkeuring van de provincie, maar ook de gemeente zou zich hierom moeten bekommeren. De Nijmeegse gemeenteraad en het stadsbestuur moeten opkomen voor de stad en de mensen in Dukenburg. Nijmegen moet bij de provincie afdwingen dat deze bezuiniging op lijn 4 wordt teruggedraaid. Het is onze stad, onze bevolking en onze bus. Deze bezuiniging moet hoe dan ook van tafel. Alle wijken in Nijmegen hebben recht op fatsoenlijk openbaar vervoer."

Meer berichten

Shopbox