Logo brugnijmegen.nl

Trump: Jeruzalem, de nieuwe hoofdstad

Nijmegen - President Trump heeft besloten om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hiermee erkent hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Kom donderdag 7 luisteren naar de visie van Amerikanist Markha Valenta en religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg op deze gevoelige beslissing. Het college is in de hal van het Erasmusgebouw van Radboud Universiteit van 12.45 tot 13.30 uur.


Waarom neemt Trump dit besluit? En waarom juist nu? "Trump kiest hier voor zijn conservatieve christelijke en joodse achterban, ten koste van het internationale recht" aldus Markha Valenta. Vanuit de Arabische wereld kwamen woedende reacties. De Palestijnse president Abbas waarschuwde Trump voor "gevaarlijke gevolgen" en belde vervolgens met de Paus, president Macron en andere wereldleiders om Trump op andere gedachten te brengen. Welke consequenties heeft deze beslissing voor de politieke stabiliteit in het Midden Oosten? En wat wordt de invloed op het al tientallen jaren lopende vredesproces? De Amerikaanse ambassade was niet voor niets in Tel Aviv gevestigd: zowel Israëli's als Palestijnen zien Jeruzalem als de hoofdstad van hun land. Tel Aviv is neutraal terrein. Met de beslissing tot het verplaatsen van de ambassade lijkt Trump dus een duidelijke uitspraak te doen over het belang dat hij hecht aan de positie van de Palestijnen en de toekomst van een Palestijnse staat.


Sprekers
Heleen Murre - van den Berg is directeur van het Instituut Voor Oosters Christendom aan de Radboud Universiteit. Ze publiceert veelvuldig over de positie van minderheden in het Midden Oosten. Met haar boek Geweldloosheid in een gewelddadige wereld? Won ze recent de Hans Sigrits prijs omdat haar werk bijdraagt aan de dialoog tussen Oost en West.

Markha Valenta is docent Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de vraag hoe wereldpolitiek democratische processen beïnvloedt, met name wat betreft religie en burgerschap.

Peter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus aan de Radboud Universiteit. Hij opent met een column

Deelname is gratis

Meer berichten

Shopbox