Logo brugnijmegen.nl

Starters en asielzoekers gaan samenwonen

Nijmegen - De bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Stieltjesstraat in Nijmegen hebben per 1 december nieuwe bovenburen. Op de bovenste vier etages van het AZC worden 51 starters op de woningmarkt ondergebracht. Het betreft een pilot.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de bovenste etages van het AZC momenteel niet in gebruik. Tegelijkertijd zijn jonge mensen op zoek naar woonruimte. "Voor de integratie van asielzoekers is contact met Nederlanders belangrijk. Door samen in één gebouw te wonen, komen de asielzoekers makkelijker in contact met Nederlanders. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De jongeren en asielzoekers kunnen samen activiteiten organiseren of elkaar helpen, bijvoorbeeld met het leren van Nederlands", aldus het COA dat als opdracht heeft de opvang èn begeleiding van asielzoekers. "Zodra een bewoner in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning start het COA met een programma dat bijdraagt aan kennismaking met en integratie in de Nederlandse maatschappij. Contact met Nederlanders draagt daaraan bij."

In het AZC Stieltjesstraat (open tot september 2018) wonen nu 271 mensen, waaronder 115 kinderen. Daar komen nu de 51 nieuwe bewoners bij. De bewoners van het asielzoekerscentrum en de nieuwe bewoners hebben ieder hun eigen ingang.

Het AZC Stieltjesstraat is open tot september 2018. Het samenwonen onder één dak van jongeren en asielzoekers in het AZC Stieltjesstraat is een pilot.

Meer berichten

Shopbox