Logo brugnijmegen.nl


Elke dag weer steken vele tientallen mensen een kaarsje aan voor het Mariabeeld in de Nijmeegse Mariakapel; ook Titus brandt regelmatig een kaarsje bij vreugde of verdriet. (Foto: Maaike van Helmond)
Elke dag weer steken vele tientallen mensen een kaarsje aan voor het Mariabeeld in de Nijmeegse Mariakapel; ook Titus brandt regelmatig een kaarsje bij vreugde of verdriet. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: Maaike van Helmond)

Maria 'aan de wandel' in Molenstraatkerk

Nijmegen - "Ik heb wel een klik met Maria", antwoordt Titus Donders - vrijwilliger bij de Molenstraatkerk - op de vraag wat zijn band is met Maria. "Niet zozeer met de beelden die er van haar zijn, maar vooral met waar zij voor staat: de moeder aller moeders, die alles wel heeft meegemaakt, een baken en een benaderbaar 'iemand' om zowel je verdriet als je vreugde mee te delen." Iets wat dagelijks dan ook vele mensen doen in de Mariakapel in de Nijmeegse Molenstraat. "En waar we nog meer mensen de gelegenheid toe geven tijdens de Mariaprocessie op zondag 10 december."

"Als je op zoek bent naar steun of troost is Maria voor veel mensen de meest toegankelijke 'persoon' uit de overlevering om zich toe te wenden. Zelfs als je niet meer helemaal zeker bent van je geloof. Maria is menselijk en heeft heel veel meegemaakt wat ervoor zorgt dat veel mensen zich in haar herkennen." Iets wat alleen al blijkt uit het grote aantal kaarsjes dat dagelijks wordt aangestoken in de Mariakapel.

"Vroeger ging men zelfs eenmaal per jaar met Maria door de stad, een traditie die eind twintigste eeuw verloren is gegaan, maar die wij vorig jaar weer nieuw leven hebben ingeblazen." Tijdens de vesperdienst op zondag 10 december wordt deze traditie in het klein herhaald. "Tegenwoordig wordt Maria namelijk niet meer door de stad gedragen, maar in een eenvoudige stoet door de Molenstraatkerk." Met als thema 'Met Maria op weg naar Kerstmis' moet dit de bezoekers van de viering de kans geven om in dit gebedsmoment dichter bij Maria te komen. "Iedereen kan bovendien op een briefje zijn persoonlijke bede aan Maria meegeven."
Hoezeer Titus er ook op hoopt, het is nog maar de vraag of het originele beeld dat te zien is in de Mariakapel gebruikt gaat worden voor de processie. "Vorig jaar was dat ook al de bedoeling, maar deze Maria heeft een beetje een 'mottig voetje'. Hopelijk weet men daar dit jaar wel een oplossing voor te vinden." En anders zal er dus een andere Maria mee 'aan de wandel gaan'. "Het beeld zelf is ook eigenlijk niet zo belangrijk, dat is immers niet wat wij vereren, het gaat om wie Maria is en waar zij voor staat. Maria's eigen tocht naar Kerstmis was allesbehalve aangenaam: met een paar centimeter ontsluiting op een ezel zitten en nergens welkom zijn, kan geen pretje zijn. Ze moest zichzelf maar zien te redden, zoals vele mensen dat tegenwoordig ook moeten. Een geweldig voorbeeld dus voor iedereen!"
De vesperviering met Mariaprocessie vindt op zondag 10 december om 16.00 uur plaats in de Molenstraatkerk. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van een drankje. "Iedereen is welkom."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox