Logo brugnijmegen.nl


"De Grote Markt is een fantastische plek in Nijmegen. Het maakt niet uit welke kant je vanuit hier opgaat, na elke bocht kom je weer verhalen tegen uit een ander tijdperk." Jan, Janny en Ed (v.l.n.r.) zijn een grote bron van Nijmeegse historische informatie. (foto: Jimmy Israël)
"De Grote Markt is een fantastische plek in Nijmegen. Het maakt niet uit welke kant je vanuit hier opgaat, na elke bocht kom je weer verhalen tegen uit een ander tijdperk." Jan, Janny en Ed (v.l.n.r.) zijn een grote bron van Nijmeegse historische informatie. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israël)

De Gilde Nijmegen dertig jaar

Nijmegen - Van de oudste verhalen over de Nicolaaskapel tot aan de nieuwste architectuur van de Spiegelwaal. De Gilde Nijmegen is meer dan drie decennia het startpunt in de zoektocht naar informatie en anekdotes over onze stad. "Het overdragen van kennis met verhalen is het leukste wat er is."

In dertig jaar tijd is Gilde Nijmegen gegroeid van drie oprichters naar een vrijwilligersorganisatie van ruim honderd leden. Sinds het begin staat de overdracht van kennis en ervaring centraal, door middel van adviezen, conversatiegroepen en de welbekende stads- en natuurwandelingen. "De basis bij alles wat wij doen is natuurlijk een historisch verantwoord verhaal", vertelt Jan Buster. Hij is sinds 2007 vrijwilliger bij de Gilde en ooit begonnen als fietsgids bij de kerkenfietstocht. "Voor accurate informatie is het archief een belangrijke bron en ook oude Nijmegenaren weten heel veel anekdotes over de stad te vertellen."

Elke vrijwilliger heeft echter een eigen manier van vertellen. "Daarom is het ook zo leuk om een keer als deelnemer mee te lopen bij een collega", vertelt Ed Nieuwenhuis. Inmiddels is hij drieënhalf jaar gids bij de Gilde. "Ik leer zo als gids ook steeds nieuwe dingen over de stad. Een Gilde-badge is net als een loper die vele deuren kan openen", vertelt hij. "De Nijmegenaren vinden het zelf leuk om iets over hun geschiedenis te vertellen en we zijn altijd welkom als we laten weten dat we van de Gilde zijn. Zo ook in een oud bestuursgebouw voor nonnen in de wijk Hees. Je komt op die manier op plekken, waar je normaal gesproken niet zou komen."

De Gilde Nijmegen organiseert ook conversatiegroepen voor mensen die hun vaardigheid in een vreemde taal willen oefenen, zoals het Engels, Frans, Duits en Spaans. Voor anderstaligen is het taalmaatjesproject opgezet waar Jan aan deelneemt. "Mijn maatje is een man uit Wales die in Nijmegen woont en graag de Nederlandse taal wil beheersen. We komen inmiddels vaak bij elkaar over de vloer en zijn ook echte vrienden geworden."

Samenwerkingen zoeken is erg belangrijk voor de Gilde Nijmegen, legt secretaris Jenny Pijnappels uit. "Op die manier kunnen wij vele verschillende onderdelen van de stad laten zien aan het publiek. Of het nou gaat om de kelders onder het gemeentehuis of het Besiendershuis, er is een groot vertrouwen in ons en daar zijn we dan ook apetrots op. We kijken dan ook uit naar samenwerkingen in de toekomst met, onder andere, De Bastei en zelfs theater- en musicalgroepen, die samen met ons de verhalen van onze stad boeiend én waarheidsgetrouw willen overbrengen."

www.gildenijmegen.nl

reageer als eerste

Shopbox