Als een van de twee coördinatoren van Duurzaam Hengstdal streeft Wim van der Wiel samen met alle vrijwilligers én de bewoners naar een zo duurzaam mogelijke wijk. (Foto: Maaike van Helmond)
Als een van de twee coördinatoren van Duurzaam Hengstdal streeft Wim van der Wiel samen met alle vrijwilligers én de bewoners naar een zo duurzaam mogelijke wijk. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: Maaike van Helmond)

Hengstdal wacht aardgasvrije toekomst

Nijmegen - "Een duurzame woon-, werk- en leefomgeving, dat is wat wij met het initiatief Duurzaam Hengstdal sámen met de bewoners van de wijk nastreven", vertelt coördinator Wim van der Wiel enthousiast. Dit doet Duurzaam Hengstdal onder andere door advies te geven over duurzame maatregelen en door zelf betaalbare groene energie op te wekken. "Bovendien is er daarnaast al een flink aantal mooie initiatieven opgezet voor de bewoners van de wijk."

"Voorbeelden hiervan zijn de ledkoffer waarmee bewoners ledverlichting kunnen testen op verbruik en de zogenaamde appeltaartsessies waarbij ze bij iemand thuis in gesprek gaan met een energiecoach." Net als het collectieve zonnedak waarbij bewoners samen investeren in zonnepanelen op een groot dak in Hengstdal. Dus ook bewoners die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun eigen dak te plaatsen, kunnen hier toch van profiteren. "Uit een eerste inventarisatie zijn al veertig potentiële geïnteresseerden naar voren gekomen, dat is al bijna het minimale aantal van vijftig waarmee dit zonnedak succesvol kan zijn. Ik hoop dan ook dat we hierover nog dit voorjaar meer positief nieuws kunnen delen."
En zo zijn er nog meer projecten te noemen, maar het belangrijkste, of in ieder geval meest 'ingrijpende' wat momenteel speelt, is het proces naar een aardgasloze wijk. "Hengstdal is een van de drie pilotwijken die de gemeente in 2030 geheel aardgasvrij wil hebben. Hoe dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend, maar het is wel belangrijk om daar als wijk over mee te denken." Gelukkig biedt de gemeente ook inderdaad die mogelijkheid. "Hoewel het traject naar een aardgasvrije wijk niet ons hoofddoel is, is het natuurlijk wel een belangrijk onderdeel en ik denk ook een aanjager van het bredere duurzame initiatief dat we nastreven. We hebben dan ook een werkgroep Aardgasvrij Hengstdal opgericht met geïnteresseerden uit de wijk, die met de gemeente om de tafel gaat zitten."
En dat is eigenlijk ook precies wat Duurzaam Hengstdal bij andere projecten doet: adviseren, faciliteren, initiëren en verbinden. "Voor en door de bewoners dus. Om welk project het ook gaat, als alle partijen zich verenigen en zich samen voor een doel inzetten, bereik je het meest. Ook op het gebied van duurzaamheid. En dan hebben we het over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen op het gebied van energie, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van groen en de bedrijvigheid in de wijk. Ontzettend mooi om te zien hoe dit alles hier steeds meer begint te leven!"

www.duurzaamhengstdal.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden