Steeds meer horecagelegenheden nemen actief deel aan carnaval in Knotsenburg en daar is Wilfred maar wat trots op. (Foto: Maaike van Helmond)
Steeds meer horecagelegenheden nemen actief deel aan carnaval in Knotsenburg en daar is Wilfred maar wat trots op. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: Maaike van Helmond)

Knotsenburgs carnaval versie 2.0

Nijmegen - Carnaval staat weer voor de deur. Een mooi feestje voor de hele stad, meent Wilfred Jansen, voorzitter van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. "En om het echt een feestje van deze tijd te laten zijn, moet je af en toe het een en ander vernieuwen. Dat is dan ook precies wat we dit jaar hebben gedaan. Tijd voor carnaval 2.0."

En wat is er dit carnavalsseizoen dan zoal anders dan voorheen? "Dat begint al bij de sleuteloverdracht op zaterdagochtend. Vond die de afgelopen jaren plaats bij het Marikenpaleis, dit jaar herstellen we een oude traditie in ere en gaan we de sleutel weer ophalen in het stadhuis. Voorafgegaan door een sleuteltocht door de stad om overal de carnavalisten op te halen." Bovendien zal er aansluitend nog een leuke verrassing plaatsvinden met de burgemeester in de hoofdrol. "Maar daar verklap ik nog niets over."


En daar blijft het niet bij, ook de optocht kon volgens Wilfred wel een boost gebruiken. "Dat was hoognodig zelfs om eindelijk een goed fundament neer te kunnen zetten voor de toekomst." Aan de optocht zijn dan ook meerdere zaken veranderd, waaronder de start. "Vanaf dit jaar is die op Plein '44." En het stuk route van het stadhuis tot aan de Augustijnenstraat wordt helemaal versierd. "Sowieso krijgen alle horecagelegenheden langs de route van ons een speciaal pakket met versiering zodat we de hele stad erbij kunnen betrekken." Nog een belangrijk puntje van vernieuwing op het gebied van de optocht: de prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op de Grote Markt en bovendien is er een compleet nieuwe jury die de prijzen toewijst. "Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus."


Wilfred is heel benieuwd naar hoe alle veranderingen gaan uitpakken, maar heeft hoe dan ook ontzettend veel zin in carnaval. "Het blijft een lastig feest in Nijmegen, maar langzamerhand winnen we weer steeds meer terrein. Steeds meer horecagelegenheden sluiten zich aan - dit keer zijn het er al ruim twintig die actief deelnemen. Een van de meest populaire activiteiten, de 19e kroegentocht van 'Ga Mee Van Café Naar Café', ondersteunen wij dan ook waar we kunnen. En ook doen we hard ons best om de jeugd en jongeren er meer en meer bij te betrekken. Niet alleen door de 024Party voor twaalf- tot zesjarigen op zondag in de Waagh en de kindermiddagen in de Lindenberg, maar bijvoorbeeld ook via het boerenbruidspaar. Dit jaar bewust een heel jong bruidspaar dat hopelijk ook weer heel veel leeftijdsgenoten naar Knotsenburg trekt. Als stichting blijven we het openbare karakter van carnaval in Knotsenburg benadrukken. Iedereen is welkom en we hopen dan ook heel veel mensen te mogen verwelkomen. Alaaf!"

Meer berichten
 

Meeste reacties