Vol trots toont Gerard Jansen, de voorzitter van CV De Platte Knip, de onderscheiding die speciaal voor dit jubileumjaar is ontworpen. (Foto: Maaike van Helmond)
Vol trots toont Gerard Jansen, de voorzitter van CV De Platte Knip, de onderscheiding die speciaal voor dit jubileumjaar is ontworpen. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: Maaike van Helmond)

55 jaar carnaval in Brakkenstein

Nijmegen - Wat ooit begon met vier heren die de koppen bij elkaar staken met als doel een eigen carnavalsvereniging voor Brakkenstein, is nu, 55 jaar later, nog steeds een begrip in de wijk. "Elk jaar maken we er met De Platte Knip weer een mooi feestje voor jong en oud van", aldus voorzitter Gerard Jansen. "Carnaval zoals carnaval hoort te zijn!"

Iedere keer weer een bijzondere happening en daar wordt dit jaar zelfs nog een schepje bovenop gedaan. "55 jaar, dat moet gevierd worden; daar zijn we in november al mee begonnen met een pronkzitting en ook tijdens de carnavalsweek zelf staat er van alles op het programma." Hoewel alle vrijwilligers er volgens Gerard elk jaar sowieso al alles aan doen om er iets geweldigs van te maken, heeft hij ze dit jaar nog een extra opdracht gegeven: "Maak het zo mogelijk nog meer bijzonder dan normaal." Overigens zou carnaval in Brakkenstein niet eens kunnen bestaan zonder vrijwilligers en sponsoren; Gerard is ze dan ook ontzettend dankbaar voor al hun inzet. "Het is daardoor echt een feest vóór de wijk en dóór de wijk. Dat maakt Brakkenstein ook zo uniek: op Lent na zijn we nog de enige wijk met een eigen carnavalsvereniging én een eigen prins. We hebben zelfs nog een eigen optocht die altijd weer veel bekijks trekt en waarop ook steeds meer andere verenigingen af komen."
Sowieso noemt Gerard het belangrijk om samen te werken met andere (carnavals)verenigingen. "We hebben elkaar nodig om carnaval in Nijmegen tot een succes te maken. We hebben hier in de wijk - tijdens carnaval omgedoopt tot het Knippenstekkie - dan wel ons eigen carnavalsfeestje, maar dat gaat hand in hand met het grote feest in Knotsenburg. Ook wij gaan naar de optocht in het centrum - met onze eigen prins en prinsenwagen - en ook wij gaan naar de carnavalsmis in de Molenstraatkerk." Maar, wat heel bijzonder is, dit jaar heeft het Knippenstekkie ook een eigen carnavalsmis. "Op zaterdagochtend, voor aanvang van onze optocht. Speciaal voor het jubileum, op verzoek van een aantal oudgedienden. Ik hoop dat we deze traditie weer definitief kunnen terugbrengen in het Knippenstekkie."
Het programma voor zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari is volgens Gerard meer dan compleet te noemen. "En ook dat is uniek. Voor jong en oud valt er van alles te beleven. Het kindercarnaval is bij ons zelfs razend populair. Elk jaar komen er weer honderden kinderen op af. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Gewoon, door er een leuk en veilig feest van te maken, waar iedereen zich welkom voelt. Zo gaat het nu eenmaal bij De Platte Knip."

www.platteknip.nl

Meer berichten
 

Meeste reacties